Film i TV

Klaunska posla

Aside Banners

Napokon nam dolazi filmska verzija kultnog romana ‘Ono’, ponajboljeg horora Stephena Kinga

Piše , Objavljeno

Najduži će roman u karijeri Stephena Kinga napokon dobiti svoju filmsku verziju, a nadamo se da će biti strašna i jeziva poput istoimene miniserije!

It 1Većina nas koji se patološki grozimo klaunova i svega vezanog uz ova nadnaravna, demonska bića glavninu tog straha dugujemo kultnom horor romanu i izvrsnoj mini-seriji iz 1990. godine Ono (u originalu It), zbog koje odrasle našminkane muškarce s bujnom crvenom kosom i okruglim nosom te prevelikom odjećom smatramo najvećim zlom u povijesti čovječanstva. Je li razlog tome slikovito pripovijedanje Stephena Kinga, genijalna uloga Tima Curryja ili činjenica da su klaunovi, kao i malena djeca ili napuštene umobolnice, jednostavno jezivi sami po sebi?

Složit ćemo se da su sve ove tri opcije vrlo vjerojatna mogućnost, a onda se zapitati zašto se već 25 godina nitko nije vratio ovoj kultnoj priči? Odgovor bi mogao biti taj da se radi o jednom od najkompleksnijih i najdužih Kingovih romana koji ispod naizgled jednostavne premise nudi hrpu karakterizacija likova, suptilnih poruka i elegantnih finesa tako da se malo tko usudio uopće pokušati ekranizirati Ono u filmskom formatu. No, izgleda da je Cary Fukunaga (proslavio se režijom hit serije True Detective) odlučio pokazati da ima muda te je s još dvojicom kolega napisao scenarij koji je Vertigo Entertainment spreman financirati, naravno, uz Fukunagu u redateljskoj stolici.

it 2

Najveći bi problem mogla biti odluka da se priča podijeli u dva filma, što je novohollywoodski trend koji nam se nikako ne sviđa, ali ovaj ćemo put biti malo blaži jer se ipak radi o preko 1 000 stranica romana. U prvom bi se filmu tako radnja trebala vrtjeti oko nekolicine dječaka i djevojčica koje proganja demon u tijelu psihopatskog, serijskog ubojice, klauna Pennywisea, a drugi bi se film trebao preseliti 30 godina u budućnost i prikazati sada već odrasle junake s početka kako se još jednom suprostavljaju tom jezivom zlu. Stephen King je navodno pročitao scenarije i oduševio se onim što su Fukunaga i njegova ekipa smislili (inače, pripreme za realizaciju ovog filma traju već gotovo četiri godine), a kada tata kaže da valja, onda valja!

TAGOVIcary fukunaga dva filma ekranizacija horor IT ono stephen king

Komentiraj