Film i TV

Zašto?!

Aside Banners

‘NCIS’ je najpopularnija dramska serija na planeti, a evo i zašto

Piše , Objavljeno

Možda ćemo tu i tamo i pogledati koju epizodu kada baš ničega drugoga nema na televiziji, ali NCIS nikako ne bismo svrstali u nekakav vrhunac. E pa ostatak svijeta ne misli tako…

ncisIako smo to spomenuli već nekoliko puta na stranicama ovog portala, uvijek se volimo podsjetiti kako je NCIS najpopularnija dramska serija na svijetu jer… jednostavno je nevjerojatno da šablonska istražiteljska sapunica može biti jača od Game of Thronesa, The Walking Deada, Breaking Bada (dok je još igrao), House of Cardsa i svih drugih vrhunskih naslova. Za boga miloga, pa već 12 sezona uglavnom isti likovi rješavaju uglavnom iste zločine i ljudi ne samo da gutaju svaki novi nastavak već to rade u rekordnom broju. Da se razumijemo, nemamo mi ništa protiv NCIS-a i smatramo kako se radi o solidnoj lakopernoj krim-seriji, ali… zašto?!?!

U SAD-u je prosječna gledanost prošle sezone bila 21,2 milijuna gledatelja, a u cijelom svijetu se brojke kreću oko 55 milijuna na preko 200 tržišta uz prijevode na 60 jezika. Toliko nije dobila niti Biblija! Već je početak ove CBS-ove uspješnice tamo 2003. godine bio uspješan i to s gledanošću od prosječno 12,3 milijuna dolara, a onda se jahalo na valovima uspjeha CSI-a i drugih sličnih koncepata. No uskoro NCIS počinje svoj proboj na strano tržište i već nakon par sezona premašuje sva očekivanja te u ostatku svijeta bilježi veću gledanost nego u SAD-u, što je uspjeh kojim se malo koja serija može pohvaliti.

NCIS – kompilacija s različitih tržišta:

S obzirom da se NCIS bavi zločinima u jednoj grani američke vojske (mornarica), za očekivati bi bilo kako će ljude van SAD-a to odbiti, ali izgleda kako nešto ipak izvlači stvar. No što je ono što po svemu sasvim prosječnu seriju čini toliko gledanom? Predsjednik CBS-a David Stapf tvrdi sljedeće: “NCIS se ne fokusira na rješavanje zločina i vojsku. Ona je o našim junacima. Postoje dobri momci i loši momci i dobri momci će uloviti loše momke i uvijek će pobijediti. I sve to s likovima koji se međusobno vole. Svi mi imamo Gibbsa [voditelj tima Jethro Gibbs, kojeg igra Mark Harmon]. Mislim da su se s vremenom gledatelji jednostavno zaljubili u likove. To rezonira svijetom.” Bome, nema što drugo biti, osim ako nismo propustili nešto?

TAGOVIcbs kriminalistička mark harmon najgledanija serija NCIS serija

Komentiraj