Zabava

Svaka čast!

Aside Banners

Netko je napravio igrivu verziju XCOM-a u Microsoft Excelu

Piše , Objavljeno

Danas dizajnirati i programirati računalnu igricu više nije toliki bauk, ali kada to napraviš u programu za tabeliranje beskonačnih nizova dosadnih brojeva… respect!

xcomSvaki gamer koji drži do sebe je tijekom svoje plodne dugogodišnje karijere odigrao barem jedan nastavak proslavljenog X-COM serijala i sigurno je ostao oduševljen svim krasotama istrebljivanja vanzemaljaca uz pomoć elitnog odreda specijalaca. S druge strane, svaki srednjoškolac, student i uredski dron je tijekom svih onih godina u tamnicama škola i poslovnih zgrada morao obaviti neki zadatak u jezivom Microsoft Excelu i sigurno nije bio nimalo oduševljen njegovim tablicama koje neodoljivo podsjećaju u kakvom se zatvoru života nalazi. Je li onda moguće spojiti ove dvije oprečne stvari u jedno sasvim solidno iskustvo? Izgleda kako jest!

Neki je majstor na Redditu tako objavio svoju verziju XCOM-a napravljenu kompletno u Excelu koja je, što je najvažnije, potpuno igriva. Frajer je zbog posla morao naučiti raditi s Visual Basicom, pa je odlučio spojiti ugodno s korisnim i uvesti svoju omiljenu igru u svijet zamornih tablica. Radnju je smjestio negdje između prva dva nastavka te je ukomponirao kompletnu mehaniku ove klasične taktičke pucačine na poteze, uključujući zidove koji se mogu uništavati i prepreke iza kojih se može sakrivati.

xcom xcom 1

Naravno, njegova je verzija za sada u povojima i ne nudi previše prostora za igru, ali ju možete isprobati skidanjem s ovog linka. Neće raditi u svim verzijama Excela i možda će biti potrebno podesiti neke parametra, ali Reddit zajednica se već pobrinula da igračima olakša snalaženje u ovom sasvim neobičnom križancu svjetova. Uistinu, vrijedi probati i čestitati majstoru koji je sve to složio, ali ne treba zaboraviti niti kako XCOM 2 (nastavak reboota iz 2012. godine) izlazi za svega par mjeseci!

TAGOVIigra igrica križanac microsoft excel pucačina vanzemaljci xcom zanimljivo

Komentiraj