Zabava

Aside Banners

No Country for Old Men

"No Country for Old Men� spada među najbolje prošlogodišnje filmove i nemate ga pravo propustiti...

Piše , Objavljeno

Nakon prvih nekoliko minuta filma u kojima gledamo čudnovata putovanja Javiera Bardema postaje vam jasno kako je pred vama odličan film neovisno o tome volite li ili ne braću Coen (iako ne vidimo razlog da ih ne volite). Ovoliko kul krimosa i smutljivaca na jednom mjestu nismo vidjeli još otkad je Tarantino odlučio “rasprcati” scenarij i snimiti “Pakleni šund”.

No Country for Old Men

No Country for Old Men

Nastavljajući stazom koju su utabali fenomenalnim Fargom, braća Coen snimili su film prema noveli Cormaca McCarthya o nekoliko likova povezanih neuspjelom i krvavom transakcijom koja se odigrala u pustinji 1980 godine. Trgovina drogom ispreplela je živote lovca na divljač, dvojice plaćenih ubojica i starog šerifa.
Coeni su s ogromnom preciznošću i okom za detalje prenijeli likove na veliko platno, a na momente je gotovo teško povjerovati koliko su likovi životni iako vjerojatno nikada niste susreli ljude njihovog kova. Ovdje se posebno ističe odlični Javier Bardem (Mar Adentro, a iduće ga godine gledamo uz Christiana Balea u “Killing Pablo”) kao psihopatski ubojica Anton Chigurh. Odgovorno tvrdimo kako je Bardem utjelovio najbolesnijeg smrada, kalibra kakvog nismo vidjeli od Alexa iz Paklene naranče ili Patricka Batemana u knjizi Američki psiho Bretta Eastona-Ellisa. Sam Bardem je, vidjevši frizuru koju su mu namijenila braća Coen, ustvrdio kako “neće ševiti naredna dva mjeseca”.

Gotovo je nemoguće odrediti tko je u filmu bolji. Josh Brolin ovom se ulogom ustoličio kao “čovjek koji obećava”, Woody Harrelson je briljirao u svojoj minijaturi, Tommy Lee Jones je kao stvoren za ulogu old school šerifa, a čak je i stari igrač Barry Corbin ostvario ulogu koja fascinira i to u trenutku kada to najmanje očekujemo. Sve što možemo reći jest kako je riječ o jednom od filmova koji spadaju u kategoriju “pogledaj ili umri”, a dubokog smo uvjerenja kako ćemo film pogledati još najmanje 5 – 6 puta (ove godine).

Idesh! preporuka:Ponovit ćemo… Pogledaj ili umri!

Režija:Joel & Ethan Coen
Uloge:Josh Brolin, Javier Bardem, Tommy Lee Jones…
Trajanje:122 minuta

TAGOVIBarry Corbin cohen film Javier Bardem no country fo old men Tommy Lee Jones Woody Harrelson

Komentiraj