Zabava

Aside Banners

Nogomet, ali virtualni

Nestrpljivo čekamo Pro Evolution Soccer 2008, i japanskog mu buraza Winning Eleven, ubijamo vrijeme novom FIFA-om, skupljamo za Football Manager 2008... svašta stiže, pa da vidimo i što je bilo.

Piše , Objavljeno

Hattrick, PC Fútbol, FIFA Series, Winning Eleven, Pro Evolution Soccer, International Superstar Soccer, Sensible Soccer, Kick Off, Virtua Striker, Actua Soccer, Football Manager, Championship Manager samo su neki od skoro stotinu video igrara u kojima možete igrati “najvažniju sporedne stvari na svijetu”.

Naravno radi se o nogometu, a dok nam u ruke ne padne novi Pro Evolution Soccer 2008 te stigne Djed Božićnjak s novim Football Manager 2008, Idesh! vam donosi povijesni pregled nogometnih igara još od davne 1981. godine.

Pele’s Soccer (1981.)

Atari je ovom igrom (koja je još imala inačice zvane Soccer i International Soccer) zavladao svijetom. Kada danas pogledate kako je izgledao ovaj virtualni nogomet, vjerojatno ćete umrijeti od smijeha, no s obzirom na skoro trideset godina razlike, računala i konzole su ipak malo napredovale.

Igralo se tri na tri, lopta je bila crna kockica, a vjerovali ili ne, mogli ste na megdan izazvati i susjeda koji se ionako sve vrijeme igrao s vama, dok nije bio u vrtiću.
Izdavač:Atari

Soccer (1987.)

Kada je sredinom osamdesetih Nintendo preuzeo primat na svjetskom tržištu, jedna od prvih revolucionarnih igrica bio je upravo Soccer. U igri šest protiv šest, umjetna inteligencija bila je užasna, čak puno lošija od one u starijem Atarijevom izdanju. Jer bez obzira, pucali, driblali, dodavali ili izvodili aut, lopta se kretala isto, a da se moglo mijenjati podloga ili lopta, vjerojatno bi izgledala kao hokej ili nogomet.

Vrlo brzo uslijedile su slične igre poput tenisa i odbojke, a jedno što nas je tada bilo posebno bile su cheerleadersice u poluvremenu.
Izdavač:Nintendo

Kick Off (1989.)

Na kraju osamdesetih virtualni nogomet počeo se bitno mijenjati, igrači su postajali manji, lopta se počela kretati u svim smjerovima, a brzina i intenzitet posebno su došli do izražaja u Ancovom Kick Off-u.

Za razliku od svih ostalih izdanja toga doba, lopta nije bila zalijepljena za nogu, svaki od igrača imao je svoje četiri karakteristike po kojima su se već tada dosta razlikovali. Uz opciju kojom ste mogli vježbati kornere, slobodne udarce, uklizavanja ili dodavanja bio je pravi malo šok za sve nas, ali nedostatak ovog nogometa bila je kamera iz ptičje perspektive.
Izdavač:Anco

Sensible Soccer (1993.)

Iako je imao vjerojatno jedan od najgorih naziva za fudbal i kameru iz ptičje perspektive u kojoj su igrači izgledali užasno mali, Sensible Soccer donio je jednu novu viziju virtualnog nogometa. Po prvi put moglo se određivati taktiku vlastite momčadi, AI je bila napredna kao u 2001:Odiseja u svemiru, a napokon su se pojavila imena klubova, no zbog autorskih prava igračima su promijenjena imena.

Kada su odlučili prijeći na 3D verziju igre propali su, a Sensible Soccer je vjerojatno glavna inspiracija za brojne managerske nogomete koji su od 2D verzije puno toga pokrali.
Izdavač: Sensible Software

International Superstar Soccer (1994.)

Te davne 1994. godine, mjesec dana nakon Svjetskog prvenstva u ruke nam je došao prvi ISS. I svijet virtualnog nogometa zauvijek je bio promijenjen. Konamijev ISS imao je sve:dobru grafiku i zahtjevnu i gotovo nepobjedivu umjetnu inteligenciju. Po prvi put u nogometu ste se mogli dodavati, odigravati duple pasove, uklizavanjem uzimati loptu i ono što je najvažnije imao je kontrole koju su PRVI PUT, uistinu radile što ste htjeli.

Promjena taktike tijekom utakmice ubijala je koncentraciju, posebice ako ste pobjeđivali, a donijelo je nadu kako će nogomet jednom uistinu bili istinski užitak na konzolama.
Izdavač:Konami

Virtua Striker (1994.)

Nogomet kakav danas igrate započeo je s ovim Seginim naslovom, jer bio je prvi 3D nogomet. Igrati se mogao na konzoli Sega Model 2, koju nažalost u to vrijeme nije imao niti jedan naš prijatelj. No, sretnici koju su u to doba bili ponosno vlasnici već spomenute konzole, danima su nam u školi dizali tlak neprestano pričajući o 18 reprezentacija, o njihovoj snazi, ali i slabostima, a brzim dodavanjima, sjajnoj grafici i prije svega mnoštvu golova koje se moglo zabijati na sve moguće, čak i protivno zakonima fizike, načine.
Izdavač:Sega

Actua Soccer (1995.)

U vrijeme kada se pojavio, Actua Soccer pokušao je skoro nemoguće, igrivost iz 2D prenijeti na 3D okružje i skoro ima je uspjelo. Izašao nešto prije Europskog prvenstva na kojemu je Hrvatska prvi put nastupila, donio nam je brojne neprospavane dane i noći, zato jer se po prvi puta moglo igrati četiri protiv četiri.

Grafika je bila toliko napredna, s bezbroj kamera iz različitih kutova, da smo pomisli da nogomet nikada neće biti bolji. Nažalost EA je već godinama ranije izdao Fifu koja je redom jela konkurenciju, iako su mnoge igrice bile puuuuno bolje.
Izdavač:Gremlin Interactive

Fifa 99 (1999.)

Iako je EA, s Fifa serijalom započeo 1993. godine, sve do svoga izdanja šest godina kasnije bio je čisti užas. Posebice grozno bila je njeno 1997. izdanje, u kojemu se mogli prijeći jednih te istim driblingom gotovo cijeli protivničku momčad, naravno ako ste bili dovoljno brzi na joysticku. Najveća prednost koju je FIFA donijela bili su isprva licencirani igrači i klubovi, a revolucija koju su napravili sa svojim 99. izdanjem može se mjeriti sa izumom pisma. S godina su polako počeli preuzimati neke od Konamijevih karakteristika i danas je najprodavanija inačica virtualnog nogometa u svijetu. No, nije i najbolja.
Izdavač:EA

Pro Evolution Soccer / Winning Eleven (2001)

Iako se mnogi neće složiti s nama, najbolji nogomet ikada napravljen za konzole i računalo je svakako PES ili u japanskoj verziji Winning Eleven. No, svijet se ionako dijeli na kultne štovatelje spomenutog naslova i one koji igraju isključivo Fifu.

Iako nema toliki broj licenciranih igrača i klubova, ono zbog čega Konami odnosi prednost je prije svega realnost i nevjerojatna igrivost. Jer za razliku od svoga najljućeg protivnika, ISS je užitak gledati dok ga ne igrate, a s obzirom da potpisnik ovih redova jednom tjedno odlazi na redovna druženja s još petoricom prijatelja uz takozvane LIGE, gdje se odvijaju bitke veće nego u stvarnom životu upravo uz ovaj virtualni nogomet, jasno vam je zbog čega je Konami naš favorit.
Izdavač:Konami

Championship Manager (Eidos) / Football Manager

Posebno mjesto u ovom izboru odnosi se na takozvane menadžerske igrice. No, vjerujemo da znate o čemu se radi. Upalite kompjuter, uključite igricu, preuzmete jedan nogometni klub i možete se pozdraviti sa stvarnim životom.

I dok je dugi niz godina Championship Manager bio jedini pravi ubojica slobodnog vremena, od 2005. Sports Interactive udružio se sa Segom i dobili smo Football Manager, koji je do sada izišao u tri verzije.

Oko Božića u prodaji bi se trebao pojaviti novi Football Manager 2008, kojega najavljuju kao najbolji virtualni nogomet ikada, a bez obzira hoće li se dogoditi se revolucija ili ne, ovaj izum će i dalje uzimati mlade živote diljem svijeta.

Pročitaj i:
Pro Evolution Soccer 2008 >>
Najgore igre svih vremena (1) >>
Najgore igre svih vremena (2) >>

TAGOVIChampionship Manager igre manager nogomet pro evolution soccer soccer

Komentiraj