Film i TV

Jesen miriši na dobro

Aside Banners

Nove SF i fantasy serije koje ćemo gledati ove godine

Piše , Objavljeno

I dok je ljeto obično rezervirano za filmske kino spektakle, jesen je godišnje doba kojem se najviše vesele zaljubljenici u TV serije. Ovu jesen imamo se čemu veseliti.

lantern city

Većina TV serija tako svoje emitiranje polagano privodi kraju, a njihovi kreatori i glumci se pripremaju za sezonu kiselih krastavaca za serije, kakvim se ljeto uglavnom pokazuje. Neke od tih serija su već sada sigurne za nastavak prikazivanja, neke će se morati još malo strpiti dok studijske glavešine ne odluče o njihovoj sudbini, a neke su pak zauvijek završile svoje TV putovanje.

No, kako to obično biva s krugom života, kada jedno umre, drugo se rodi. Tako se za jesensku shemu, kao i svake godine, priprema cijeli niz novih serija, koje će se boriti za naklonost publike (pogotovo prvih nekoliko epizoda, koje uglavnom odlučuju o (ne)uspjehu određene serije). Naći će se tu ponešto za svakoga, a ljubitelje znanstvene fantastike i fantasya može razveseliti činjenica da se sprema nekoliko novih serija baš takve tematike. Pa pogledajmo neke od najzanimljivih jesenskih pridošlica.

Believe (NBC)

Kako bi se ono reklo, iz neba pa u rebra. Prva serija koju ćemo spomenuti je, s obzirom na ekipu koja je uključena u njeno stvaranje, prvoklasni teškaš. J.J. Abrams je producent, a Alfonso Cuarón je scenarist, redatelj i izvršni producent. Priča se vrti oko 10-godišnje djevojčice Bo, koja ima nevjerovatne sposobnosti levitacije, telekineze i kontrole nad prirodom. Kako to obično biva, njezine neobične moći privuku vrlo neugodnu i zlu organizaciju, tako da njezini skrbnici moraju pronaći jedinu osobu koja može pomoći – osuđenika na smrt Tatea (koji je, naravno, nepravedno osuđen). Grubijan i djevojčica će tako morati krenuti u bijeg, te pritom upoznati i razumjeti jedno drugo.

believeDa ne bi bilo zabune, djevojčica je ova s B na jakni

Almost Human (FOX)

Producent je ponovno J.J. Abrams, a kreator ove ‘robocop’ serije je J.H.Wyman (poznat po radu na seriji Fringe). Radnja se događa 35 godina u budućnosti, kada detektivima pomažu vrlo razvijeni robotski partneri. Ljudskog detektiva koji mrzi robote glumi Karl Urban, a robota koji nevjerovatno nalikuje na čovjeka (a tako se ponekad i ponaša) utjelovljuje Michael Ealy. Njih dvojica tako rješavaju zločine budućnosti, pritom se konstantno svađajući i razvijajući vrlo kompleksan odnos, kojeg smo se, hvala bogu, nagledali u buddy-buddy komedijama 80-ih i 90-ih.

almsot human

Prve dvije sezone će se mrziti, a onda ih nećeš moći odvojiti jedno od drugoga

Sleepy Hollow (FOX)

Ponovno je producent J.J… ma šalimo se, bilo bi stvarno previše da Abrams producira i ovu seriju, ali nije niti tako daleko. Naime, njegovi kolege Kurtzman i Orci (Star Trek, Fringe) su uspjeli ugrabiti ovaj projekt, a režiju potpisuje Len Wiseman (Underworld). Serija će se baviti većini gledatelja poznatim Ichabod Craneom i njegovim dogodovštinama u Sanjivoj dolini, ali 250 godina u budućnosti, točnije, u današnje vrijeme. Ovaj junak, kojega u seriji glumi Tom Mison, biti će probuđen iz mrtvih, te će morati spasiti svijet od potpunog uništenja i pritom riješiti neke prilično intrigantne misterije. Sve u svemu, moglo bi biti genijalno, ali i potpuni trash.

sleepy hollow

U svakom slučaju, bolje i ovo nego još jedna sezona “Kako sam upoznao vašu majku”

The 100 (The CW)

Sudbina ove SF serije još uvijek nije odlučena, ali mi se nekako nadamo da će dobiti šansu, jer, kakva god bila, dobro je došla. Premisa spada u kategoriju “toliko blesavo da bi moglo upaliti”, a bavi se skupinom od stotinu delikvenata, koji stotinu (100 je očito THE broj za ovu seriju) godina u budućnosti bivaju poslani na opustošenu Zemlju, kako bi provjerili je li nastanjiva. Naime, nakon gotovo potpunog uništenja naše planete, ostaci čovječanstva preživljavaju na svemirskoj postaji koja kruži orbitom, no namirnica je sve manje i manje, tako da će se morati poduzeti neke očajničke mjere za preživljavanjem. Serija se inače temelji na na knjigama Kass Morgan, a mi držimo fige za uspjeh!

the 100

Koliko god mi htjeli da uspije, opako smrdi na smeće…

The Originals (The CW)

Spin-off serije The Vampire Diaries (koju možete gledati i na našim televizijama, ako je baš tog dana Saturn u Andromedi, temperatura idealnih 23,6 stupnjeva, a omjer rođenih i umrlih u Čečeniji 2:1) će ove jeseni pokušati izmusti još koji novčić iz već gotovo presahle vampirske kravice, a mi se potajno nadamo da će izgoriti (budimo iskreni, vampiri su dali svoje, ajmo već jednom preći na neku drugu temu). The Originals (kako ironično) će se baviti vampirskom obitelji Mikaelson, sastavljenu od tri vampira koji su bili među prvima na svijetu.

the originals

Vampiri su, i još k tome na groblju! Originalno…

Valja spomenuti još nekoliko serija čija se sudbina još uvijek ne zna, ali su nas uspjele zaintrigirati. Tako imamo Sense8 (skupina ljudi diljem svijeta se odjednom mentalno poveže, kako bi preživjeli progon NWO-a), The Incredible Hulk (za ovo ne treba posebno objašnjenje), Lantern City (steampunk SF u alternativnoj stvarnosti), Evolution (3 milijuna godina u budućnosti, pleme Homo Sapiensa otkriti će nešto što će im promijeniti život), Blake’s 7 (grupa svemirskih kriminalaca dobiti će priliku za iskupljenjem), Star Trek Continues (doslovna kopija originalne Star Trek serije (TOS)) i još barem 20-ak zanimljivih naslova. Za sada toliko, a kada dođe vrijeme, i kada se odvoji žito od kukolja, malo ćemo se pobliže pozabaviti i njima.

TAGOVIcuaron fantasy J. J. Abrams serije sf

Komentiraj