Zabava

Glavno da je po knjizi

Aside Banners

Nove TV i filmske ekranizacije poznatih književnih bestsellera

Piše , Objavljeno

Ljubav između knjige i televizije traje praktički od kada je potonja zaživjela, tako da nije niti čudno da ćemo ove i iduće godine gledati nekoliko serija i filmova rađenih upravo po književnom predlošku.

seventh son

I prije nego što svi mrzitelji Hollywooda počnu kolutati očima i u bradu si mrmljati kako je originalnost postala samo davno zaboravljen i prezren pojam, valja reći da se TV ekranizacije sve kvalitetnije i kvalitetnije, a i kod filmova se vide pomaci na bolje, tako da potencijala za konačni proizvod, koji nije totalno i negledljivo smeće, itekako ima. Recentni megahit Game of Thrones je dovoljan dokaz kako se jedna vrlo kompleksna književna odiseja može na zanimljiv način adaptirati za televiziju, a nađe se i pokoji filmski hit, koji vrlo vjerno i kvalitetno rekreira svijet literarnog predloška (Life of Pi, Veliki Gatsby, Warm Bodies…). Zato pogledajmo što nam to donose istrošeni hollywoodski mozgovi u idućih godinu dana.

Horns

horns

Nakon što se tata Stephen King ustoličio na tronu najvećeg mistery/horror pisca današnjice, došlo je vrijeme i da sin mu Joe Hill pokaže što zna i umije. Njegov roman Horns pokazao je da jabuka ne pada daleko od stabla, tako da smo dobili krvavi i mistični bestseller s prilično neobičnom premisom. Naime, knjiga prati lika po imenu Ig Perish, kojemu izrastu rogovi (!?!?) nakon što mu ubiju djevojku. Ispostavi se da su ti rogovi magični, te će poslužiti Igu kao izvrsno oruđe za pronalazak gada odgovornog za ubojstvo. Glavnu ulogu tumači Daniel Radcliffe, koji se opet opasno muva oko magije, dok režiju potpisuje Alexandre Aja (Brda imaju oči, Mirrors), tako da bi čak i moglo biti ok. Film u kina dolazi već 11. listopada.

Divergent

divergent

Vrlo se žustra borba vodila između fanova i hejtera književnog (i filmskog) megahita Igre gladi, koji se nikako nisu mogli složiti je li taj fenomen već nekoliko puta viđeni (i lošije izvedeni) koncept ili potpuno originalno djelo. Na kraju, odgovor i nije toliko važan jer je ekipa poludila za tim distropijskim svijetom, a kada krene trend, slijede i kopije. Prva je definitivno Divergent, knjiga koja je u gotovo svakom pogledu jednaka kao njezin poznatiji uzor. Opet je tu tinejdžerica u pomaknutom svijetu bliske budućnosti, opet je tu već određeni sustav kasti i frakcija, opet je tu grupa pobunjenika, opet je… sve isto! Autorica knjige, Veronica Roth, spremno je zajahala val koji je doletio, i za to joj svaka čast, ali od filma, koji u kina dolazi 21. ožujka 2014. godine uistinu ne očekujemo gotovo ništa.

The Maze Runner

the maze runner

Premda je, kao i Igre gladi i Divergent, namijenjen prvenstveno publici mlađoj od 25 godina, The Maze Runner ipak ima nekoliko aduta koji bi od ove knjige mogli napraviti pristojan film. Radnja se odvija u budućnosti, a glavni lik zvan Thomas jednoga se dana budi u ogromnom labirintu, ne znajući tko je i kako je tamo dospio. Uskoro susreće i druge dječake sa sličnim iskustvima, te će svi zajedno morati pronaći odgovore na mnoga pitanja. James Dasher je navodno napisao iznimno zanimljivu knjigu, te bi se 14. veljače 2014. godine mogli uvjeriti je li tome uistinu tako, ili se ponovno radi o običnoj teen glupariji.

Terror

terror

Nije samo Stephen King znalac igre, nađe se tu još podosta majstora, poput old timera Dana Simmonsa, imena poznatog svakom ljubitelju dobrog horrora i misterije. Terror se tako bavi skupinom istraživača koji 1845. godine zapnu negdje na Arktiku, a sadrži kaniblizam, pobunu, elementarne nepogode, bolesti i povrh svega, nepoznatog progonitelja… sve što jedan horror treba imati (dobro, fale još klaunovi i mala djeca)!(Mini)seriju radi TV kuća AMC, a na malim ekranima bi se mogla pojaviti krajem ove godine. Scenarij za nju piše David Kajganich, ime koje vam vjerojatno ništa ne znači, ali smo ga morali spomenuti jer je… KAJGANIĆ!

The Leftovers

leftovers

Još jedna vrrrrrlo zanimljiva knjiga, čije se TV ekranizacije prihvatio HBO, televizijska kuća kojoj najviše vjerujemo kada se radi o televizijskim serijama. Autor knjige je Tom Perrotta, a u adaptaciji svog najnovijeg bestsellera uvelike će mu pomoći Damon Lindelof, njuška koja je pisala i Lost, Prometheus, najnoviji Star Trek i World War Z (dakle, ili mrzite ovoga tipa ili ga naprosto obožavate). Tu imamo i hollywoodske teškaše Liv Tyler i Justina Therouxa u glavnim ulogama, a radnja se vrti oko grupice ljudi koja zaostane na Zemlji, nakon što Bog na Nebo uznese sve one koji su to zaslužili. Za sada se još ne zna datum početka prikazivanja, ali po svemu navedenom, ovo je serija koju ćemo htjeti gledati!

Seventh Son

seventh son

Fantasy je ponovno u modi (i mi se uopće ne žalimo), no na malim i velikim ekranima uglavnom dobivamo nekakve tinejdžerske derivate, koji teško mogu zadovoljiti apetite malo ozbiljnije i zahtjevnije publike. Seventh Son, film koji se radi po solidno prihvaćenom serijalu fantasy knjiga The Wardstone Chronicles, autora Josepha Delaneya, spada negdje između teen fantasya i ozbiljne i mračne fantastike, a vidjeti ćemo kojoj će se struji i stilu prikloniti. Jeff Bridges je čarobnjak, Julianne Moore vještica, a mladi Ben Barnes glumi Toma Warda, šegrta magije koji će vrlo brzo shvatiti da svijet nije samo čiribu-čiriba. Film u kina dolazi 17. siječnja 2014. godine, a ovisno o uspjehu na kino blagajnama, Seventh Son bi mogao postati prvi nastavak profitabilnog serijala.

Winter’s Tale

winter's tale

Još jedan literarni teškaš, koji se od ostalih naslova na ovoj listi razlikuje prvenstveno stoga što knjiga nije napisana nedavno, već se na ekranizaciju romana Marka Helprina čekalo punih 30 godina. Sada nam tako dolazi film u kojem će se pojaviti zvijezde poput Colina Farrella, Russella Crowea, Jennifer Connelly i Willa Smitha, i sve to u paralelnoj stvrnosti New Yorka, gdje vladaju magija, viktorijanski stil i leteći konji. Za sada se ne zna kada bi se Winter’s Tale mogao pojaviti u kinima, ali mogao bi biti vrlo kvalitetna alternativa ovoj pošasti teen naslova.

 

Od filmova koje još valja spomenuti tu su i nastavci poznatih saga Igre gladi i Percyja Jacksona, zatim nova ekranizacija Kingove Carrie, te željno isčekivani SF spektakl Ender’s Game, koje nismo spominjali jer se o njima manje više već sve zna. Ako među svim ovim naslovima niste pronašli svog favorita, bacite oko na naš popis zanimljivih nadolazećih SF i fantasy serija, a ako vam niti to nije dosta, onda je bolje da odustanete od Hollywooda, jer nećete dobiti puno drugačijeg materijala…

TAGOVIadaptacije ekranizacija fantasy Filmovi Knjige serije sf

Komentiraj