Igre

Aside Banners

Novi nastavak Civilizationa seli u budućnost i neistražena svemirska prostranstva

Piše , Objavljeno

Nakon 23 godine postojanja i pet samostalnih igara, Civilization je napokon odlučio napraviti korak dalje i preseliti se u svemir, te tako tako postati Alpha Centauri

civ

Dopustite da objasnimo gornji izvod za one koji najbolje godine svog života nisu proveli pogrbljeni ispred računala pokušavajući izgraditi svoju moćnu civilizaciju, dok su se njihovi vršnjaci okolo fukarali, opijali i radili sve ono zabavno što rade mladi. Dakle, 1991. godine Sid Meier stvara svoje životno djelo, stratešku igru na poteze nazvanu Civilization, u kojoj je cilj izgraditi vlastitu civilizaciju počevši od kamenog doba, a koja je do danas ostala jedna od najvažnijih i najboljih igara u povijesti industrije.

Nakon što je 1996. godine pokorio svijet Civilizationom II, Meier se razilazi sa izdavačem Microproseom, sa sobom uzima najbolje ljude, te seli u Firaxis, gdje 1999. godine radi Alpha Centauri, igru vrlo sličnu Civilizationu, samo smještenu u svemir. Na žalost, igra nije doživjela preveliki uspjeh, pa su Firaxis i Sid krenuli štancati provjerenu formulu, da bi na kraju dogurali i do Civilizationa V, ne mijenjavši gotovo nimalo 20 godina stari koncept. U novom bi nastavku stvari mogle biti ipak nešto drugačije.

Eto, sada kad smo se podsjetili na slavnu povijest ove kultne franšize, krenimo na bitno. Dakle, Civilization: Beyond Earth ne kreće od samih početaka čovječanstva, već kolonizacijom dalekih svjetova u bližoj nam budućnosti. To je postalo potrebno nakon zamalo izbjegnutog uništenja Zemlje takozvanom “Velikom Pogreškom”, koja je primorala razne preživjele frakcije da se otisnu na putovanje do najbližeg naseljivog planeta. Za sada zvuči kao Alpha Centauri

Civilization: Beyond Stars – trailer:

Nakon što ste kao igrač pronašli pogodan planet i spustili brod, krećete s kolonizacijom, a igra u tom trenutku postaje istovjetna Civilizationu i pogađate, Alpha Centauriju: karta sačinjena od heksagonalnih polja po kojima pomičete svoje jedinice i gradite naselja ili gospodarska postrojenja, te sve to obavljate igrom na poteze, dajući pritom vremena računalno (ili ljudski) kontroliranim igračima da obave svoje zadaće.

Jedna od bitnijih karakteristika na kojoj dizajneri Beyond Eartha žele prikupiti koji bod zagriženih gejmera leži u činjenici da je i sam planet koji kolonizirate neka vrsta nepristranog igrača, koji će svojim neobičnostima i vrlo često agresivnim stanovnicima zagorčavati život vama i vašim podanicima. Uistinu originalno, iako imamo osjećaj da smo to već negdje vidjeli… možda u prijašnjim nastavcima Civilizationa ili Alpha Centauriju?

civ 2

Da, za sada ne vidimo pretjeranu razliku između igara koje igramo već 20 godina i novog nastavka, ali ima još jedna sitnica koja bi mogla napraviti prevagu. Naime, tehnološko stablo će ovaj put biti gotovo potpuno nelinearno, tako da ćete s većom slobodom moći birati koju tehnologiju i kada razvijati. Istina, uglavnom ćete morati ispunjavati neke tehnološke preduvjete, što opet znači da nećete imati neku stvarnu slobodu da, primjerice, u prvoj godini igre krenete razvijati tehnologiju za pretvaranje planete u divovski svemirski brod (da, znamo, ovo bi bilo totalno retardirano, ali sloboda znači da možeš igrati igru kako god ti želiš!), a to je pak u skladu s onim viđenim u posljednjim nastavcima Civilizationa ili u Alpha Centauriju.

Naravno, diplomacija će ponovno biti jedna od glavnih stavki igre, a svoju ćete frakciju prije samog početka igre moći podesiti, da više paše vašem stilu igre. Na kraju će se sve svesti na dobru, staru, provjerenu taktiku: prvih par stotina godina nemoj stajati nikome na žulj i budi najveća pič***a u selu, a kada malo ojačaš, pokaži im što znači izraz “kiša nuklearki”!

civ 1

Uglavnom, koliko se god ekipa iz Firaxisa trudila da nam Beyond Earth prezentira kao nešto totalno drugačije i revolucionarno, na kraju se radi o klasičnoj Civilization igri koja je smještena u malo drugačiji ambijent. Ili, kako smo već nekoliko puta napomenuli, Alpha Centauriju (naravno, s daleko ljepšom i detaljnijom grafikom). Smatramo li to nekakvim propustom? Pa i ne baš, jer Sid Meier dobro zna kako ono što valja ne treba previše mijenjati… Hoćemo li potrošiti barem 500 sati svog života igrajući novi nastavak? Naravno da da! Samo se čeka jesen 2014….

TAGOVIalpha centauri civilization igrice klasik sid meier strategija

Komentiraj