Igre

Nacisti su opet u modi

Nacisti vladaju svijetom u novom nastavku legendarnog Wolfensteina

Piše , Objavljeno

Što bi se desilo da su nacisti uspjeli stvoriti atomsku bombu prije Amera? Bi li to promjenilo tijek rata, i bi li današnji svijet izgledao drugačije? Wolfenstein: The New Order ima odgovor.

wolfenstein: new order

Teško je sada nagađati što bi bilo kad bi bilo, ali da su nacisti kojim slučajem razvili atomsku bombu prije Amerikanaca, danas bi sigurno mnoge stvari bile znatno drugačije. Upravo takvu premisu ima i novi nastavak popularne gejmerske franšize, Wolfenstein: The New Order.

60′ su godine prošlog stoljeća alternativne povijesti, a Švabe su pobijedile u ratu. Nacisti su objesili zastave s kukastim križevima po Bijeloj kući, sletjeli na Mjesec, a usput su stigli zamijeniti i legendarne Beatlese. Opresija, represija i sve ostale presije zavladale su svijetom i taman kada se čini da više nema izlaska iz ove noćne more, ukazuje se lik i djelo jednog od najvećih junaka u povijesti računalnih igara: američkog vojnika Williama “B.J.” Blazkowicza. On će ponovno morati uzeti pušku u ruke i pokazati okultnim arijevcima što to znači strah i teror. Sve to, i još mnogo više, možete vidjeti u ovom igrano/gameplay traileru, koji se vrlo vješto poigrava s pop kulturnom ikonografijom, te nas usput tjera na nesvjesno ježenje.

Wolfenstein: New Order – trailer:

Možda neće donijeti revoluciju u žanr kao njegov pradjed, ali svejedno izgleda opako dobro. Kada smo već kod predaka, ne smijemo zaboraviti ni kako je sve počelo.

Teško da se bilo koji ozbiljni zaljubljenik u računalne igrice može nazvati gejmerom, ako nije igrao, ili barem čuo za Wolfenstein 3D. Upravo ova igra se smatra rodonačelnikom cijelog žanra akcijskih FPS (pucačina u prvom licu), te je i dalje, više od 20 godina nakon pojavljivanja, jedna od najboljih igara svih vremena. Sada je pak poznati izdavač Bethesda odlučio revitalizirati ovaj klasik, te pošteno zapapriti pomalo dosadnim Call of Duty i Battlefield serijalima, te njihovim klonovima. Cijela ova situacija nas podsjeća na Rockya i borbu djedice protiv duplo mlađih protivnika, u kojoj uvijek navijamo za simpatičnog underdoga.

wolfenstein: new order

Igra će se na policama naći tek krajem godine, ali već izaziva kontroverze gdje god stigne. Osim nacističkih simbola i cijele te premise u kojoj su zločesti dečki dobili rat (kritike na ovaj račun prate serijal od samih njegovih početaka), tu je i prilično loše/dobro tajmiranje izbacivanja gornjeg trailera. Naime, Bethesda ga predstavila 6. lipnja, što se podudara s obljetnicom slavnog Dana-D i iskrcavanjem savezničkih snaga na plaže Normandije. Naravno, dušebrižnici su se odmah digli na noge, a Bethesda se brani da je datum bio “…samo jedan običan četvrtak tjedan dana prije najvećeg svjetskog sajma igrače industrije, E3.” Bilo kako bilo, reklama je tu, a bila ona dobra ili loša, ionako nije važno.

TAGOVIalternativa bethesda nacisti wolfenstein

Komentiraj