Film i TV

Presedan

Aside Banners

Od trnja do zvijezda: ‘Deadpool’ bi lako mogao zaraditi nominaciju za Oscara za “Najbolji film godine”

Bio je jedan od najneočekivanijih i najvećih hitova prošle godine, a sada bi se mogao prošetati i po crvenom oscarovskom tepihu!

Piše , Objavljeno

Ne dogodi se često da neku od glavnih nominacija za Oscara pokupi naslov koji se u filmofilskim krugovima posprdno naziva “blockbusterom”, a još rjeđe je slučaj da to bude neki superjunački film. U novijoj se povijesti ističe eventualno The Dark Knight, koji je 2008. godine zaradio čak 8 nominacija za ovu prestižnu nagradu, a čak je i njemu izmakla ona za “Najbolji film” ili “Najboljeg redatelja“, iako je sigurno zaslužio barem jednu od njih. No ove godine bi se takva nepravda ipak mogla ispraviti, a glasnik promjena bi u tom slučaju bio Deadpool.

Jedan od najneočekivanijih i najvećih hitova prošle godine je tako već zaradio nominaciju za Zlatni globus, koja nema takvu težinu i obično se ne smatra nekom indikacijom za nadolazeće Oscare. No kada film pokupi nominaciju Critic’s Choice Awardsa (što je i osvojio), Writers Guilda i Producers Guilda of America, onda je to već itekako dobar razlog da se nađe u konkurenciji za najpoželjniji zlatni kipić. Na kraju krajeva, u ova potonja dva ceha se nalazi većina onih koji su i u glasačkom odboru Akademije, pa je teško za povjerovati kako će bitnije promijeniti svoje mišljenje u narednih mjesec dana.

deadpool

Veliki adut za Deadpool je činjenica kako je već neko vrijeme dostupan na svim platformama te gotovo da nema osobe koja ga nije gledala, što svakako nije slučaj s nekim daleko manjim i recentnijim naslovima (uglavnom dramama) koje još uvijek dolaze samo u screener verzijama. I konkurencija je ove godine vrlo slaba, pa je i to dodatna šansa za inače prezrenu sortu visokobudžetnog blockbustera da pobere tu toliko željenu nominaciju. To je velikim dijelom moguće i iz razloga što je prije par godina Akademija odlučila proširiti listu nominiranih za “Najbolji film” s 5 na 10 naslova i to uglavnom jer su se mnogi pobunili nakon što je The Dark Knight ostao kratkih rukava, a Akademija ipak mora malo pripaziti da privuče nove generacije gledatelja, pogotovo mlade, koji ne gledaju isključivo teške i preozbiljne drametine. Plaćenik s jezičinom koji probija četvrti zid bi tako mogao svoju fantastičnu godinu završiti u stilu, a priznajemo, voljeli bismo vidjeti Ryan Reynoldsa u kostimu Deadpoola kako pred svim tim smokinzima i ekstravagantnim haljinama odnosi sve!

TAGOVIdeadpool nagrada najbolji film nominacija oscar ryan reynolds

Komentiraj