Zabava

Imal' tko jači?

Aside Banners

Ogledalce, ogledalce, najjači X-Men na svijetu tko je? Teže je nego što se čini

Piše , Objavljeno

Ovo je pitanje koje s vremena na vrijeme zna iskočiti među obožavateljima koji nemaju pametnijeg posla između izlaska stripova i filmova: “Tko je najjači mutant u Marvelovom svijetu?”

Pokušat ćemo dohvatiti odgovor na ovo pitanje. Kako bi postupno razriješili ovu više desetljetnu raspravu potrebno je zadati jasne okvire i granice.

Ne povlačimo se za širokom bazom obožavatelja koji su vjerni štovatelji poprilično starih X-Men filmova gdje je Wolverine najjači. Ako ste se sada pobunili jer smo rekli da su X-men filmovi stari, podsjetit ćemo vas da je prvi film s njima izašao 2000. godine, a to je bilo prije 20 godina. Filmovi su stari, a i ti si star. Skupa s nama.

U obzir dolaze samo takozvani Omega-level mutanti. Ako ne znate o čemu pričamo to je jedan od šest razreda klasifikacije mutanata prema njihovim sposobnostima. Tu raspodjelu je “izmislio” S. H. I. E. L.D., a mi smo o tome pisali. Članak možete pronaći ovdje.

Točnije pitanje bi onda glasilo: “Koji je Omega-level Marvel mutant najmoćniji?”

Tom razredu ne pripadaju mnogi mutanti iz navedenog svijeta, nego tek nekolicina, a i među njima mnogi od njih nisu dosegnuli još svoj maksimum.

Dobar primjer toga je primjerice Iceman.

Iceman

Bobby Drake je i u filmovima predstavljen kao onaj slatki, simpatični, zgodni ledo mutant koji obožava Rogue. Dugo ga ni u stripovima nisu predstavili kao išta više i jače, nego lika koji može sebe i sve drugo zalediti, ali zapravo to nije tako jednostavno.

Iceman je puno jači nego što se čini. On je Omega-level mutant koji ima sposobnosti odvesti čitav svijet u novo ledeno doba, vratiti sam sebi izgubljene udove, napraviti kopije sebe i stvarati drugačija bića od svog “organskog leda”. Također, mogao bi ubiti protivnike tako da zaledi tekućinu u njima. To su neke od njegovih mogućnosti do kojih još nije došao jer nažalost se Bobby bori s najvećim neprijateljem uspjeha – višak nesigurnosti i manjak samopouzdanja. Znamo kako ti je Bobo… Nije lak put.

Stoga, Iceman još nije najjači, pa ga trenutno ne bismo istaknuli kao najjačeg mutanta.

Jean Grey

Drugi X-Men koji se također spominje u ovoj priči je Jean Grey. Mi ju osobno ne bismo nazvali najjačim mutantom jer je teško povući granicu do kojeg nivoa idu moći od Jean, a od kojeg trenutka su one povećane kroz Phoenixa kojeg nosi u sebi.

Vjerojatno već i vrapci na granama znaju da Jean u sebi nosi kozmičku moć koja se zove Phoenix s kojom skoro uništi čitavu populaciju.

Jednostavno nismo sigurni ima li ona kao mutant ili kao Phoenix kao kozmička moć – zato za nas Jean Grey nije najjači mutant.

Professor X

Professor X odnosno Charles Xavier je jedan od najmoćnijih telepata na svijetu. U nekim situacijama bi ga definitivno proglasili najjačim mutantom, ali je problem taj što blokiranjem njegovih telepatskih moći on nije ništa drugo, nego običan čovjek u kolicima.

Mnogi su već pronašli “lijek” protiv profe – Magneto, Jean Grey i sljedeći spomena vrijedan lik.

Apocalypse

Apocalypse ilitiga En Sabah Nur. Navodno prvi mutant, ali mislimo da bi bilo točnije reći da je on prva “osoba” kod koje je X-gen po prvi puta eksprimiran. Bacamo taj genetički lingo ko’ pravi.

En Šaban Nur je sličan slučaj kao Jean. On je moćan, inteligentan u raznim poljima, tehnopat (ne pati za techno glazbom, nego upravlja “tehnologijom”), besmrtan, mijenja svoj izgled, omnipotentan, omniprezentan i tako dalje. Duga je lista njegovih moći, ali bitno je za naglasiti da većina njih dolazi iz njegove “nadogradnje”. Apocalypse je pronašao u jednoj pećini tehnologiju Celestialsa (ujedno su i novi MCU film u izradi u kojemu glumi Keanu obožava-te-internet Reeves) te se nadogradio njome.

Ponovno, gdje počinje Šaban, a gdje njegova nadogradnja ne znamo. Također, previše puta je poražen da bismo ga nazvali najjačim.

Magneto

Magneto je Marvelov lik koji je znao, a ponekad još uvijek zna dizati kontroverze je li on uopće Omega-Level mutant. Mi mislimo da je, ali da još nije ispunio svoj čitav potencijal. Trenutno ga je u stripovima i filmovima lako “kastrirati” – stavite ga u staklenu kutiju i kraj.

Navodno bi trebao moći zaustaviti rotaciju Zemlje, usporiti, ubrzati, okrenuti u suprotnom smjeru, upravljati mineralima sličnog sastava poput željeza, upravljati ljudskim tijelima i ubijati nas na osnovu toga jer imamo željeza u krvi. Nije toliko vješt i sposoban raditi sve to, ali nikad nije kasno, iako je jedan od najstarijih mutanata.

Scarlet Witch

Scarlet Witch, kćer od Magneta je potencijal za Omega-Level, ali nismo sigurni je li ona to je. Osoba koja je zadužena za takozvani M dan u House of M priči gdje se milijunski broj mutanata sveo na 198. To je zapravo sve bilo izazvano proživljenom traumom. Wanda je izgubila dijete i svoju ljubav, oca svog djeteta – Visiona. To je trigeriralo njene moći da izmijeni realnost za sve na svijetu.

Samostalno i svjesno ne može “pokrenuti” te moći, zbog čega smatramo da nije najjača, nego nestabilno opasna.

WandaVision bi navodno trebao na svoj način obraditi ovu tematiku. Mislimo da ovo zaslužuje svoju seriju filmova, ali dobro. Marvel radi što i kako želi.

Legion

Legion, sin od profe X-a. Kao i njegov otac, on je telepat – između ostalog. Legion je mutant koji ima poremećaj ličnosti, ali u još ekstremnijem slučaju nego glavni lik u Night Shyamalanovom Splitu. Legion navodno ima preko 50 ličnosti i svaka od tih ličnosti ima svoju moć. Dap, to znači da on ima preko 50 različitih moći. Ne možemo ga nazvati najjačim zbog njegove mentalne nestabilnosti. Ako vas zanima nešto više o ovom liku – napravljena je istoimena vrhunska serija koja ima tri sezone i 27 epizoda i šestotinjak mindfuckova.

Nakon duge liste “opravdanja” vrijeme je da okrunimo najjačeg mutanta. Nije ga bilo teško odabrati s obzirom kakve moći ima. Čak ni nije problem što je još uvijek dijete jer realno i kada je Messi bio klinac, znalo se da će biti velik.

Franklin Richards

Naš najjači mutant je Franklin Richards. Vjerujemo da vam je poznato prezime i upućuje vas u dobrom smjeru. On je dijete Fantastične četvorke. Dobro, ne svih četiri lika, nego Reed Richardsa (elastični brat) i Sue Storm koju je nekada glumila Jessica Alba.

Svi su bili iznenađeni kada su saznali da je njihov potomak mutant. Možda je bilo čudnije to što su uopće imali dijete jer ih je svemir ozračio bolesno jako, ali dobro, ne pišemo mi priču.

Franklin je najjači jer su njegove moći jače od drugih. On ima sposobnost mijenjati realnost, ali ne tako da nas “razmontira” u diskusijama kao Jordan Peterson, nego doslovno mijenja realnosti i sklapa ih kako mu odgovara. Osim što ih može mijenjati, ima sposobnost stvaranja realnosti kako god mu se svidi. Može putovati kroz vrijeme i uzrokovati kolaps svemira.

On sve to jednostavno može, upravlja time i E. T. mu nije pomogao da to postigne. Naravno da će on onda biti najmoćniji mutant te vjerujemo kako bi on trebao biti nešto iznad Omega-levela s obzirom na njegove sposobnosti. Ako Hollywood ikad uspije napraviti dobar Fantastic 4 film, možda u nekom od nastavaka vidimo i supermoćnog Franklina.

I za kraj – Wolverine nije najjači, prestani.

TAGOVImarvel X-Men