Zabava

Aside Banners

Oliver Stone

U kinima će uskoro krenuti njegov �W�, a svaki pravi poznavatelj filma barem je jednom otkačio na njegove manijakalne tripove. Dame i gospodo, Oliver Stone.

Piše , Objavljeno

oliver stone

oliver stone

Iako će na prvu loptu mnogi reagirati i ustvrditi da je Stone holivudska ikona koja iza sebe ima brdo odličnih filmova čija je kvaliteta neupitna, realnost je sasvim drugačija. Da, Stone je zaista kultni redatelj, ali što se opusa tiče, on obuhvaća samo nekoliko istinski odličnih filmova dok ostali spadaju u kategoriju “podizača prašine”.

Čak i kada su filmovi bili osrednji, Stone je znao stvoriti situaciju u kojoj se o filmovima pričalo. U ovom trenutku Amerika je podijeljena oko njegovog najnovijeg uratka “W” u kojem Josh Brolin portretira trenutnog američkog predsjednika Gorgea W. Busha. Američka novija povijest i predsjednici (Nixon, JFK) oduvijek su bili redateljeva fascinacija pa se nismo posebno iznenadili kada smo čuli da Stone priprema film o životu najgoreg (u punom smislu te riječi) američkog predsjednika u povijesti. No, predsjednici nisu njegova jedina fiksacija.

W Trailer

platoon

platoon

Uzorak koji se ponavlja svakako je rat u Vijetnamu pa smo imali prilike pogledati “Platoon“, “Born on the Fourth of July“, “Heaven & Earth”, a iduće godine na red dolazi i “Pinkville” koji se bavi istoimenim masakrom koji se odigrao u južnom Vijetnamu kada su američke trupe potukle petstotinjak civila, a pritom se nisu libili mučiti ih i silovati. Budite bez brige, ovaj će film biti jedan od onih o kojima se priča.
Fascinacija vijetnamskim pričama nije bezrazložna jer Stone je kao mladić odlučio prijaviti se u vojsku u vrijeme rata i izričito zatražio da ga smjeste u samo središte sukoba tako da je “Platoon” na neki način polu autobiografski film koji je 1986. redatelja opskrbio i prvim Oscarom (premda mnogi smatraju da je nagradu zaslužio daleko slojevitiji “Full Metal Jacket”).

Platoon trailer

Prije “Platoona” Stone je bio više pozadinska figura iako je i tada iza sebe imao cijeli niz odličnih projekata na kojima je surađivao ili ih režirao. Primjerice, njegov “Salvador” s odličnim James Woodsom bio je nepravedno zanemaren od strane kritike, dok se o njegovim scenarijima za “Midnight express”, “Conana” i naravno “Scarfacea” jednostavno ne govori dovoljno, pa u današnje vrijeme masa ljudi ni ne zna da je upravo Stone zaslužan za kultnu rečenicu “say hello to my little friend” (za koju i danas tvrdi da nema pojma zbog čega je nešto tako bezvezno steklo kultni status). No, kako to i inače biva, prvi Oscar baca vas pred svjetla reflektora i njegova karijera službeno počinje danas već davne ’86.

The Doors trailer

jfk

jfk

Nakon toga, na red dolaze hvaljeni “Wall Street”, li-la “Talk Radio”, hvaljeni “Born on the Fourth of July” s Tomom Cruiseom i “The Doors” zbog kojeg su ga fanovi legendarne grupe isprozivali kao da je otkopao Morrisona i obukao ga u klauna. Činjenica je ta da se Stone najvećim dijelom bavio famom oko samog pjevača, a ne toliko činjenicama, pa sve zajedno djeluje kao biografija na LSD-u koja nema toliko dodirnih točaka sa stvarnim likom.
Iste godine pozabavio se i atentatom na JFK-a u istoimenom filmu što je ponovno podiglo prašinu (čak do te mjere da je organiziran odbor koji se bavio preispitivanjem cijelog slučaja) jer mnogi znalci ustvrdili su da je Stone otišao predaleko u tumačenju književnih predložaka dok su oni drugi ustvrdili da je riječ o ozbiljnom filmu koji na cijeli slučaj baca novo svjetlo.

JFK trailer

Ostatak devedesetih pronalazi ga u lošoj redateljskoj formi jer sve od neupečatljivog “Heaven & Earth”, preko “Natural Born Killers” (koji je rađen prema scenariju Quentina Tarantina koji je, uzgred rečeno, ostao šokiran time što je Stone učinio od njegovog predloška) pa sve od katastrofalnog “U-Turna” ili bezveznog “Any Given Sunday”, možemo bez problema zaboraviti.

w

w

Ni novi milenij nije započeo bolje jer ako u obzir uzmemo živu dosadu od “Aleksandra” i patetično preseravanje u “World Trade Centru” shvatit ćemo da čovjek od ’91 nije snimio relevantan film. No, to će se možda promijeniti s trenutno medijski napumpanim “W”, a ako se prisjetimo da mu vijetnamski triptih i dalje spada među najbolje uratke, mnogo toga očekujemo i od “Pinkvillea” u kojem će se pojaviti legendarni Bruce Willis i “njegov čovjek” Woody Harrelson. Nekako se napaljujemo i na njegov producentski zahvat “Escobar” koji isto tako očekujemo iduće godine.

Stone prima Oscara za Platoon

Nakon sve priče, Oliver Stone je osobenjak i frik koji se uvijek kretao nekim svojim putovima i premda je njegov kasniji rad daleko slabiji nego na počecima, kod nas još uvijek ima kredita jer ako ništa drugo, bez njegova doprinosa, filmovi o ratu u Vijetnamu ne bi bili isti.

TAGOVIfilm jfk oliver stone oscar platoon redatelj w

Komentiraj