Zabava

Aside Banners

One hit wonders

Mi smo ljubitelji trasha i to ponosno ističemo, a Idesh! ponovno postaje mjesto na kojem se možete prisjetiti nekih od najvećih zvijezda koje su u cijeloj svojoj karijeri imale samo jedan jedini hit...

Piše , Objavljeno

Glazbena industrija oduvijek je bila zeznuto mjesto, a uspjeh je ponekad teško postići čak i ako ste kvalitetan izvođač sa bogatim iskustvom. S druge strane, postoje i oni koji su taj uspjeh postigli i to samo jednim singlom koji ih je poput aveti prošlosti cijelog života pratio onemogućivši ih pritom da se publici približe bilo čim drugim. Seriju tekstova o “jednohitašima” započinjemo sa ovih šest heroja glazbene scene.

Nel blu dipinto di blu (Volare)

Izvođač:Domenico Modugno
Godina:1958.

Iako je Modugno cijelog života htio biti glumac, pravu je slavu okusio tek 1958. kada je pjesmom “Nel blu dipinto di blu” (iako je većina zna kao “Volare”) pokupio prvo mjesto na San Remu i treće na Euroviziji. Pjesma je posebno dobro prolazila u Americi i do današnjeg ju je dana obradilo točno 96 različitih izvođača na nekoliko različitih jezika. Prodaja singla bila je odlična i debelo je prelazila milijunsku nakladu, ali nažalost u karijeri Domenica Modugna više se nikada nije ponovila ista slava. Kasnije se pridružio talijanskim radikalima i do kraja se života bavio politikom.

In-A-Gadda-Da-Vida

Izvođač:Iron Butterfly
Godina:1968.

Iron Butterfly nosi epitet “prvog heavy metal benda” i predviđali su im sjajnu budućnost. “Led Zeppelin” i “Yes” bili su im predgrupe, da bi samo godinu dana kasnije baš oni bili predgrupa Led Zeppelinu. Sedamnaest minutna pjesma bila je toliko popularna da je čak 20 puta prešla zlatnu nakladu tako da se samo zbog njih izmislio naziv “platinasta naklada”.
Legenda kaže da se pjesma isprva trebala zvati “In the Garden of Eden” (prema nekima i “In the Garden of Venus”), ali Doug Ingle bio je toliko nadrogiran da je slučajno otpjevao “In-A-Gadda-Da-Vida” što se na kraju i zadržalo. Nepotrebno je govoriti kako bend do danas nije ponovio uspjeh singla.

Venus

Izvođač:Shocking Blue
Godina:1970.

Iako većina misli kako je ovo pjesma grupe “Bananarama” (BTW još jedan jednohitaški bend), ovo je jedina uspješnica nizozemske grupe “Shocking Blue” koja za svog četverogodišnjeg postojanja nije izrodila ništa vrijedno pažnje. Pošto se za njihovo postojanje ne veže ništa zanimljivog, istaknut ćemo da su “Nirvana” i “The Prodigy” iskoristili njihovu pjesmu “Love buzz”.

Funkytown

Izvođač:Lipps Inc.
Godina:1980.

Ime benda čita se “lip sync”, a pjesma “Funkytown” smatra se posljednjom disko pjesmom koja je uspjela domoći se prvog mjesta top ljestvica. I baš kao što je to posljednja disko pjesma na prvom mjestu, tako je i jedina pjesma po kojoj bi mogli znati “Lipps Inc.”, osim ako niste pomahnitali kolekcionar opskurnih singlica iz osamdesetih.
Žalosno je da Cynthia Johnson nikada nije zaradila pare od autorskih prava već je pokupila samo keš koji su joj pljunuli u trenutku kada je otpjevala vokale u studiju. A mogla je pokupiti masne tantijeme.

Groove is in the Heart

Izvođač:Deee-Lite
Godina:1990.

“Groove is in the Heart” jedna je od pjesama po kojima pamtimo devedesete, a popularna bas linija bezočno je ukradena sa “Bring down the birds” Herbia Hancocka. Zanimljivo je da je popularni DJ, Towa Tei bio članom prvotne postave tog benda.
Na pjesmi gostuje funk legenda Bootsy Collins i Q-Tip iz onomad popularne i poprilično utjecajne hip-hop grupe “A Tribe Called Quest”. Možda su imali samo jedan hit, ali pjesma je do jaja.

Because I Got High

Izvođač:Afroman
Godina:2001.

Nema jednog poznatog razloga zbog čega bi pamtili Afromana osim zbog moronske / stonerske himne “Because I Got High”. Ova iritantna pjesma te se godine puštala u tolikoj mjeri da je ubrzo postala jedna od najdosadnijih pizdarija koje su pogodile eter. Valja istaknuti kako je pjesma bila među najpopularnijim numerama skidanim s Napstera, a Kevin Smith uvrstio ju je u soundtrack svog stupidnog filma “Jay and Silent Bob strike back”.

TAGOVIafroman dee lite Funkytown glazba Groove is in the Heart hit one hit wonder Venus

Komentiraj