Zabava

preporuke

Aside Banners

Online stripovi koje morate provjeriti

Piše , Objavljeno

Cynide and Happiness i xkdc, postoji niz kvalitetnih naslova sa kojima se morate upoznati, jer garantiraju crni humor, apsurd, materijal za kratko čitanje. Dakle, gdje su ti online stripovi?

Stripovi, deveta umjetnost, domena nerdova, medij za koji se desetljećima govori da je na umoru, a ujedno medij koji čitavo to vrijeme dalje evoluira. Ne, to nije zabava samo za djecu, jer danas većinu čitatelja stripova čine odrasle osobe, naviknute na nezavisne publikacije i naslove koje im nude Vertigo, Dark Horse i Image, a za hranjenje nostalgije imaju Dreamwave koji producira obnovljene Transformere, Ninja Turtles i G.I. Joe.
Naravno, tu je čitavo more online stripova, a osim mega popularnih Cynide and Happiness i xkdc, postoji niz kvalitetnih naslova sa kojima se morate upoznati, jer garantiraju crni humor, apsurd, materijal za kratko čitanje, te nešto za kvalitetno ubijanje vremena na poslu, ili kod kuće sa laptpom u krilu na nužniku. Dakle, gdje su ti stripovi?

ChannelAte

ChannelAteChannelAte Ryana Hudsona odličan je kratki strip, bez stalne postave likova, s fokusom na ismijavanje svakodnevnih situacija koje su dovedene do apsurda. Simpatičan i jednostavan crtež suprotnost je pričama koje prenosi, a to su mini-epizode o frustraciji i očaju sa kakvima se redovito susrećemo. Iako je ovo lagan materijal za čitanje, motivi koji se često pojavljuju su alkoholizam, javno sramoćenje, suicid, i razne duševne boljke.
Link: channelate.com

Saturday Morning Breakfast Cereal

Saturday Morning Breakfast CerealIako naslov sugerira da je ovo stripić kojeg ćete čitati uz doručak, najvažniji obrok dana, Saturday Morning Breakfast Cereal jako je crn i pesimističan serijal, tako da je vjerojatnije da ćete se nakon čitanja vratiti natrag u krevet, uz opciju povlačenja pokrivača preko glave ili buljenja u plafon, pitajući se ima li život ikakvog smisla.
SMBC je teško crnilo, i kroz epizode koje traju jednu ili više slika, bavi se egzistenicjalističkim temama, a odgovori su redovito deprimirajući. Ali duhoviti! Osim ovog stripa, SMBC nudi i YouTube kanal sa video blogovima, a pod linkovima možete naći ostale stripovske projekte autora i njegove supruge.
Link: smbc-comics.com

Space Avalanche

Space AvalancheSpace Avalanche je vrhunska parodija, strip u kojem uživaju pravi nerdovi jer obrađuje pop-kulturne teme. Nažalost, nije redovit s novim epizodama poput većine web comicsa, ali arhiva nudi više nego zabavan materijal.
Space Avalanche ismijava Star Trek, Batmana, Skyrim, urbane legende i teorije zavjere, a jedino što bi bilo bolje od ovakvog stripa jest da autor Eoin Ryan pretvori te stripove u animirane skečeve. Autor prima donacije, dovoljno je ostaviti 20 centi, jer čovjek nije imućan i mora raditi kao dizajner za klijente, a kako bi nastavio raditi Space Avalanche, treba budžet. Neka mu je sa srećom, jer bi bilo odlično vidjeti evoluciju ovog projekta.
Link: spaceavalanche.com

Toon Hole

Toon HoleCrtež će se svidjeti ljubiteljima klasične animacije, a pogotovo fanovima crtića Ren & Stimpy. Nasilje i crni humor dominiraju Toon Holeom, koji nudi nove epizode tri puta tjedno, a osim stripova, na ponudi ima i kratke crtiće. Postoji već tri godine, i rezultat je rada nekoliko autora, profesionalnih ilustratora i animatora.
Link: toonhole.com

Draw Until It’s Funny

Draw Until It's FunnyDraw Until It’s Funny je kolektivni projekt grupe autora i bilo koga tko im želi poslati kratki strip. Znači, ako imate ideju, nacrtajte je i pošaljite u obliku stripa, ako je dobar – objavit će ga. Nema redovitih likova, samo jednostavni, crno-bijeli stripovi uglavnom utemeljeni na apsurdnim situacijama. Ryan Hudson sa ChannelAte povremeno gostuje uz dobre rezultate, ali gostiju je mnogo, tako da vam DUIF može poslužiti kao početna točka za traženje još online stripova.
Link: drawuntilitsfunny.com

Perry Bible Fellowship

Perry Bible FellowshipPerry Bible Fellowship jedan je od najboljih kratkih stripova koje možete naći na internetu, jer njegova dobitna kombinacija spaja već spomenuti crni humor, apsurd, svakodnevne situacije, egzistencijalizam i parodiju, uz kvalitetan i različit crtež nekoliko autora.
Redovite se ismijava religija, ali i znanost, te ljudska postignuća općenito. PBF sada možete čitati kao arhiv, i novih stripova nema. Točnije, nema ih online, jer ih autori skupljaju za knjigu, u kojoj žele skupiti što više novog materijala. Provjerite linkove na ovom sajtu, jer tako možete doći do novih stripova, ili barem nečijeg artsy fartsy portfolia.
Link: pbfcomics.sciesnet.net

Plastic Brick Automaton

Plastic Brick Automaton

Nekad znan kao Lego Robot Comics, ovaj strip je promijenio ime u Plastic Robot Automaton čisto zbog autorskih prava i komplikacija oko korištenja imena Lego.
Ovo je MS Paint strip, sličan onima koje možete naći na 4Chanu, a Encyclopedia Dramatica ga čak opisuje kao jeftinu kopiju Electric Retarda. To definitivno nije. Epizode variraju od jedne slike do čitavog niza, a humor oscilira od lagane duhovitosti do razloga za plakanje. Autor ima pregršt problema i grčevito ih prebaci u strip, u stanju očaja ili pod utjecajem psihodelika. Nije tipičan online strip, ali sigurno je vrijedan čitanja.
Link: plasticbrickautomaton.com

BONUS!

Digtal Comics Museum

Digtal Comics MuseumAko ste se ikad zanimali za stare stripove, one iz vremena kad je svijet bio crno-bijel, vijesti su dolazile s radija ili iz novina, a posjedovanje telefona bio je znak uspjeha u životu, onda prokopajte kroz mjesto zvano Digital Comics Museum.
Tu ćete naći tone starih stripova, od kojih je dobar dio objavljen prije Drugog svjetskog rata, a danas bi ih klasificirali kao ‘pulp’ ili ‘trash’. Takvi stripovi imaju svoju vrijednost, posebice ako ste kolekcionar, ili ako se bavite dizajnom pa vam treba materijal za buduća grafička rješenja.
Link: digitalcomicmuseum.com

Street Fighter Comics

Street Fighter Comics

Kako bi pravično proslavio 25. rođendan Street Fightera, Capcom je u slavlje uključio i medij stripa. Street Fighter je već vidio brojne stripovske i animirane inkarncaije, a ova možda nije najbolja, ali je besplatna i jako kvalitetna. Epizode traju par stranica i čitaju se lako. Crtež je izvrstan, stil veoma animiran, a radnja puna akcije. I ne zahtjeva koncentraciju, dovoljno je da buljite u lijepe, detaljne ilustracije. Ima tu i radnja neka.
Link: streetfightercomics.com

TAGOVIstrip Web stripovi

Komentiraj