Zabava

Aside Banners

Oscar – 10 nezaboravnih trenutaka

Dodjela najveće filmske nagrade, Oscar, po 80. put bit će održana 24. veljače u Los Angelesu. Kao najavu za ovaj spektakl Idesh! vam donosi deset nezaboravnih trenutaka najdugovječnijeg showa na svijetu.

Piše , Objavljeno

samo još frizura...

samo još frizura…

Osamdeseta dodjela najveće filmske nagrade, Oscar, po bit će održana 24. veljače u Los Angelesu. No nećemo vas zamarati faktima o nominacijama, o tome više možete pročitati kod Miroza, kao ni o pobjednicima nakon dodjele. Upravo suprotno Idesh! vam kao najavu za ovaj nezaboravni spektakl, o kojemu osim filmskih znalaca vole razglabati i fešn gurui, ikone i štotijaznam, donosi deset nezaboravnih trenutaka najdugovječnijeg showa na svijetu.

Ludi talijan

Na dodjeli 71. Oscara, dogodio se jedan od najveselijih trenutaka u povijesti ceremonije. Naime, Roberto Benigni, bio je nominiran za najboljeg glumca, a najveći rivali te godine bili su mu Tom Hanks i Ian McKellen.
Iako je bilo za pretpostaviti, kada se Sophia Loren pojavila kao prezenterica, da će ga dobiti ludi Talijan, proslavu kakvu je priredio Benigni nitko nije očekivao. Prvo se popeo na stolicu, zatim izljubio sve uokolo sebe, a onda održao govor u kojemu je napomenuo kako bi se seksao sa cijelom publikom.

Roberto Benigni

Woody prvi i jedini put na dodjeli

Woody Allen

Woody Allen

Iako je već osvojio dva Oscara, za film “Annie Hall” te scenarij za “Hannah i njezine sestre”, Woody Allen je redovito uspijevao izbjeći dodjelu Oscara zbog svojih redovitih nastupa u jazz klubu ponedjeljkom. No, nakon terorističkog napada 11.9. na New York, godinu kasnije veliki se mag udostojio pojaviti te najaviti kratki film o njegovoj najvećoj filmskoj ljubavi. Naravno govorimo o New Yorku.

Parker i Stone

south park ekipa

south park ekipa

Ako pozovete South Park dvojac, Trey Parkera i Matta Stonea, na Oscare onda možete očekivati spektakl. Par nominiran za najbolju originalnu pjesmu “Blame Canada” 2000. godine, na dodjeli se pojavio obučen u slavne haljine koje su nekoć na dodjeli nosile Jennifer Lopez i Gwyneth Paltrow. Kasnije iste večeri, Robin Williams otpjevao je nominirani pjesmu, a taj nastup kroničari smatraju jednim od najsmješnijih trenutaka svih vremena. Nažalost, Oscara je te godine dobio Phil Collins.

Blame Canada

Sacheen Littlefeather

Sacheen Littlefeather

Sacheen Littlefeather

Oduvijek su glumci pobjednici iskorištavali svojih minutu i trideset govora za promicanje svojih osobnih političkih stavova. A kada govorimo o neobičnim glumcima Marlon Brando svakako spada među kremu najčudnijih likova koji su kročili Hollywoodom.
Kada je proglašen najboljim glumcem 1973. godine za Kuma, umjesto Branda na sceni se pojavila Indijanka Sacheen Littlefeather te objavila kako dotični neće preuzeti nagradu zbog lošeg odnosa tvornice snova prema domorodcima.

Afro-amerikanci (1963.)

Znate kako su Ameri osjetljivi po pitanju boje kože, kako svoju kvazi-liberalnost vole gurati pod nos cijelom svijetu, posebice kada su u pitanju afro-amerikanci. Davne 1940. godine Hattie McDaniel, postala je prva crna osoba nominirana za Oscara, 23 godine kasnije Sidney Poitier postao je prvi crnac koji je dobio nagradu za najboljeg sporednog glumca. No, glavnu glumačke Oscare dobili su tek 2002. godine, kada su ga, mnogi smatraju nezasluženo ali “politički korektno”, uvalili Denzelu Washingtonu i Halle Berry.

Sidney Poitier

Hitchcock, Kurosawa i Altman

Robert Altman

Robert Altman

Ako vam kažemo da Oscara nikada nisu dobili velikani poput Hitchcocka, Kurosawe i Altmana, ta činjenica dovoljno govori koliko je zapravo ova nagrada vrlo često besmislena. Alfred Hitchcock bio je nominiran čak šest puta, no jedinog je dobio za životno djelo. Kada ga je napokon dobio čovjek se zahvalio sa “Hvala” te otišao u legendu. Akira Kurosawa je bio nominiran samo jednom, a 1990. godine za životno djelo nagradu su mu uručili njegovi najveći fanovi Steven Spielberg i George Lucas. Treći, no ne i posljednji Robert Altman, kada je napokon dobio zlatnog kipića, također počasno, ironično je rekao:”Bolje za sve, nego samo za jedan film”.

I’m the King Of The World!

James Cameron

James Cameron

Samodopadno, mnogi smatraju i nepotrebno James Cameron ponovio je rečenicu iz svog slavnog filma, kada mu je akademija uručila Oscara za najboljeg režisera 1998. godine za Titanica.
Nezasluženo smatraju i danas kritičari, jer Oscara je trebao dobiti Curtis Hanson za LA Confidential. No, s obzirom da je Titanic najgledaniji film svih vremena, da je tu noć osvojio 11 Oscara te se tako izjednačio s Ben Hurom, Cameronu treba skinuti kapu i čestitati. A neka se nađe jedan skromni koji nakon takve noći ne bio osjećao kao “kralj svijeta”.

Komičari bez oscara

Oscari ne vole komičare, oni vole hendikepirane, autistične, traumatizirane likove, obožavaju ubojice, nasilnike te likove s ruba društva.
Na prošlogodišnjoj dodjeli, Will Ferrell, Jack Black i John C. Reilly, otpjevali su maničnu pjesmu o tome, kako komičari donose milijarde dolara zarade, a nagrada nigdje. Njih trojica u svojoj su se pjesmu odlučila, na šaljiv način zaprijetiti Leonardu DiCapriju, Peteru Fondi te ostalim oskarovskim miljenicima. No, bolje da poslušate pjesmu.

Jack Black, Will Ferrell i John C. Reilly

Pravda je zadovoljena (2007.)

Martin Scorsese

Martin Scorsese

Martin Scorsese vjerojatno se cijelu svoj životni vijek tješio rečenicom, “bolje za sve, nego samo za jedan”, jer Oscari su starom majstoru desetljećima bježali iz ruke. Pet nominacija, nula nagrada.
Kada je prošle godine nominiran za Departed, cijeli svijet je držao fige bez obzira što film možda nagradu i nije zaslužio. No, kada su se kao prezenteri pojavili Steven Spielberg, George Lucas i Francis Ford Coppola, bilo je očito da će Marty napokon otići kući s falusom. Slika na kojoj se četvorka najvećih redatelja moderne kinemtografije smješka poput školaraca, ostaje za vječno sjećanje i utjehu kako pravda nekada ipak bude zadovoljena.

Poljubac (2003.)

Unatoč činjenici da je bio potpuni autsajder dodjele 2003. godine, jer iste godine za najboljeg glumca su nominirano bili Jack Nicholson, Daniel Day Lewis i Nicholas Cage (za Adaptaciju), za najboljeg glumca proglašen je, nezasluženo, Adrien Brody za ulogu u Pijanistu.
Međutim, oduševljenje pobjednika toliko nam se urezalo u pamćenje, da ćemo zanemarit činjenicu da je film loš, a on u njemu još gori. S obzirom da nagradu za glumca dodjeljuje prošlogodišnja pobjednica, Brody se popeo na pozornicu i strastveno obljubio Halle Berry. Mnogi muškarci će reći da je to veća nagrada od samog kipića.

TAGOVIdodjela film hollywood nagrada oscar

Komentiraj