Zabava

Jon u <3

Aside Banners

Ova infografika otkriva tko je uistinu glavni lik ‘Game of Thronesa’

Piše , Objavljeno

Kada se fanovi ne mogu dogovoriti, a niti sami autori ne znaju točan odgovor, za odgovor na pitanje o glavnom liku Game of Thronesa treba pozvati matematičare.

gotAko vas netko ikada pita “što će mi matematika u životu?“, kao iz topa mu možete odgovoriti kako upravo ova temeljna disciplina daje odgovore na mnoga životna pitanja, uključujuči i ono o tome tko je glavni lik u popularnom serijalu Game of Thrones (govori se prvenstveno o knjigama). Pošto svatko ima svog favorita i nitko nije pretjerano siguran u to hoće li se važnost određenog lika nastaviti ili će ga George R.R. Martin smaknuti u idućih nekoliko poglavlja, u pomoć je pozvana znanost, točnije matematičari Andrew J. Beveridge i Jie Shan, koji su metodom umreživanja, granom teorije grafova koja objedinjuje nekoliko vrlo bitnih disciplina (ekonomija, sociologija, statistika, računarstvo i slično) i određuje kako informacija prolazi od jednog do drugo izvora.

got1

Oni su proučavali odnose likova i bilježili svaki put kada su imali interakciju s drugim likovima, a kao izvor je korištena treća knjiga iz serijala, A Storm of Swords. Kada god bi dva lika stupila u kontakt jedan s drugim u okviru 15 riječi između njih, stvorena je poveznica među njima. Važnost tih veza se određuje učestalošću njihovih bliskih odnosa, a oni za to ne moraju biti nužno prijatelji. Inicijalni su rezultati razbili glavne likove u nekoliko većih skupina povezanih obiteljskim, geografskim i inim sponama.

got

Tada je na red došao drugi korak, a to je rangiranje samih likova. Ovisno o tome s koliko su drugih likova bili u kontaktu, koja je važnost tih drugih likova i naravno, koliko se često spominje u knjizi, dobiveno je da Tyrion matematički najbitniji lik Game of Thronesa. Možda je malen stasom i marginaliziran od svih, ali sa svojim vezama i najviše pojedinačnih poglavlja (49) u knjigama, svakako predvodi krdo. Drugi je na toj listi (pokojni?!) Jon Snow, a treća je pomalo iznenađujuće Sansa Stark. Ona tako visoku poziciju duguje prije svega svojim mnogim vezama s drugim likovima, iako se primjerice Arya Stark pojavljuje u više poglavlja od nje. Posebna je priča svakako jedan od velikana serije, Daenerys Targaryen, čija je važnost u teoriji ogromna, ali zbog izoliranosti i slabih veza s drugim bitnim likovima u teoriji podosta pati. Možda sada kada je Jon Snow van igre…

TAGOVIGame of Thrones George R.R. MArtin Igra prijestolja jon snow likovi matematika tyrion

Komentiraj