Zabava

Od džepnih romana do knjižurina

Aside Banners

Ova infografika pokazuje koliko će vam dugo trebati da pročitate neka od najpopularnijih književnih djela

Piše , Objavljeno

Ako ste se baš namjerili da pročitate cijeli Harry Potter serijal ili pak provjerite što je to toliko dobro u Bibliji, ova bi vam infografika trebala pokazati koliko će vam to vremena oduzeti.

knjigeNedavno smo pisali o Alanu Mooru i njegovom novom romanu koji bi trebao imati preko milijun riječi, što je otprilike veličina cijelog Harry Potter serijala, ali i dalje gotovo upola manje nego Pjesma leda i vatre iliti Game of Thrones. Iskreno, pomalo je teško to uopće vizualizirati na bilo koji način, pošto se milijun riječi ne čini kao tako velika brojka i ovako bismo “od oka” rekli da za to treba nekih 30-40 sati… i naravno, pogriješili!

Personal Creations je zato složio ovu zanimljivu infografiku s nekim od najpopularnijih svjetskih književnih djela te ih poredao po količini vremena potrebnih da se pročitaju (naravno, stanke se ne računaju). Kao referenca je uzeto da prosječni odrasli čitač uspije proći otprilike 300 riječi u minuti, a u obzir nisu uzeti neki faktori poput neobičnih imena s kojima se mučimo po pola minute ili nepotrebnih opisa koje podsvjesno jednostavno “progutamo”. Dakle, riječ je o čistoj statistici, a kada se broj riječi po knjizi podijeli s brojem pročitanih riječi u minuti, dobiju se i sljedeći, okvirni podaci.

knjige

Za Sofoklovu će vam Antigonu tako trebati jedva nešto više od pola sata, Nabokovova će Lolita tražiti barem šest sati, Twilight serijal i Rat i mir traju otprilike 32 sata, a rekorder je (barem po ovoj listi) Pjesma leda i vatre pa ćete uz cijeli serijal Georgea R.R. Martina provesti barem 100-njak sati, a to nikako nije kraj! Ufff, možda je ipak bolje da gledamo seriju…

TAGOVIbiblija Game of Thrones Harry Potter knjiga Knjige književnost literatura

Komentiraj