Zabava

A BU!

Aside Banners

Ova velika kompilacija najboljih horor jump scareova nije niti približno strašna koliko smo mislili

Jedan od osnovnih elemenata svakog modernog horora je kvalitetan jump scare, ali kada ih se sve potrpa na jedno mjesto, i nisu toliko strašni...

Piše , Objavljeno

Iako su nekoć davno, u vremenima dok jeftinoća hollywoodske blještave produkcije još uvijek nije ubila originalnost i kinematografsku umješnost redatelji u horor filmovima rijetko kada pribjegavali jump scareovima, danas je ova tehnika gotovo neizostavna kada se govori o ovom žanru filma. Za one koji nisu upoznati s terminologijom, jump scare je ono kada se na ekranu iznenada pojavi nešto ili netko te to bude popračeno naglim i glasnim zvukom, što uzrokuje da se gledatelj prepadne i šokira, više od samog iznenađenja nego stvarnog straha.

YouTube kanal Burger Fiction je tako složio kompilaciju 40 najboljih jump scare scena u povijesti filma, a na njihovoj se listi naša gotovo svaki horor-klasik 21. stoljeća, kao i neki filmovi koji uopće ne pripadaju tom žanru, poput Jurassic Parka i The Dark Knighta. Ipak, i u takvim naslovima možeš dobiti infarkt!

40 Greatest Movie Jump Scares – video:

Iako se radi o mahom izvrsnim filmovima sa scenama na koje bismo uistinu iskočili iz svoje stolice, u ovakvoj jednoj kompilaciji to jednostavno izgubi svoju snagu. Već nakon prva dva-tri isječka se čovjek navikne na ono što slijedi, a negdje otprilike tada otupi i onaj osjećaj straha. To je vjerojatno najbolji dokaz tome da sam trenutak jump scarea nije toliko strašan koliko je strašno ono što dolazi prije njega, prije svega građenje nelagodne atmosfere i pripremanje terena. Pitanje je jel se ta vještina izgubila u današnjim hororima?

TAGOVIhoror iznenađenje jump scare kompilacija strah

Komentiraj