Zabava

Slikovna evolucija horora

Aside Banners

Ova zabavna infografika pokazuje kako se mijenjala popularnost čudovišta iz horora

Piše , Objavljeno

Nikada nismo previše razmišljali o tome, ali stvarno je i više nego očito da su se s godinama mijenjala omiljena nam čudovišta u hororima. Hmh, gdje su te vještice?!

horor 1

Da su horor filmovi i dalje jedan od najpopularnijih i za snimanje najisplativijih žanrova znaju već i naše bake i djedovi, koji su i u svojim mlađim godinama imali prilike uživati u stravi i užasu ondašnje produkcije (neki će reći u kudikamo bolje). Strah je jedna od iskonskih emocija i vjerojatno ju je najlakše stimulirati, tako da se horori snimaju već više od stotinu godina i malo se tu toga u suštini promijenilo. Ipak, svako je desetljeće obilježio neki drugi faktor utjerivanja straha iliti čudovište, a ova iMDb-ova infografika pokazuje upravo taj odnos. Nije nam baš sasvim jasno na što se ovi postotci odnose (za udio svih filmova su preveliki, a za udio čudovišta u hororima premali) te imaju neke greškice (kud baš Freddy vs. Jason?!), ali dobro, nećemo cjepidlačiti…

hororDakle od 1910-ih do 1940-ih su filmskim platnima vladali duhovi, a svakih se desetak godina ubacio neki novi monstrum, poput demona, vještica, čudovišnih kreatura i zombija. Procvat raznih čudovišta 1950-ih godina miče duhove s karte, a u to se vrijeme pojavljuju i horori s vanzemaljcima. Turbolentne 60-e i 70-e su doba vampira i velikog povratka duhova, a svoje zadnje trzaje popularnosti imaju vještice i demoni. Svima nam je dobro poznato da su 80-e prošle potpuno u znaku slashera, a 90-e su opet bile vampirske. Zanimljivo, u posljednjih 15-ak godina vampira više nema na listi iako se ovako iz glave možemo sjetiti barem 30 poznatih naslova (uključujući Twilight sagu), tako da je početak milenija pripao duhovima i zombijima, odnosno zombijima i duhovima, kako pokazuje posljednjih pet godina. Dakle, očito je… vrijeme je da u modu vratimo zle vanzemaljce i dobre stare vještice!

TAGOVIčudovišta duhovi Filmovi halloween horor noć vještica Vampiri zombiji

Komentiraj