Film i TV

Stvarni klasik

Aside Banners

Ovaj fantastični video pokazuje zašto je Xenomorph bio i ostao jedna od najvećih ikona horora

Možemo slobodno reći kako se originalno filmsko čudovište koje uistinu uđe u legendu pojavi najviše jednom u 50 godina, a u proteklom je periodu to sigurno bio Xenomorph iz Aliena.

Piše , Objavljeno

Kada bismo morali odabrati jedno filmsko čudovište koje je definiralo posljednjih 50 godina, onda bi to svakako bio Xenomorph iz Alien franšize filmova (a kasnije i igrica, stripova i ostale multimedije), koji je rođen davne 1977. godine te je gotovo odmah ušao u legendu i odabrano društvo s takvim likovima poput Drakule ili Frankenstenovog čudovišta. Kada se prvi put pojavio na velikom platnu početkom 1979. godine, označio je početak ne samo novog doba za filmska čudovišta, već i za umjetnost i dizajn općenito, a njegovo je pojavljivanje u kultnom Alienu bilo početak biomehaničkog smjera u umjetnosti koji se direktno nastavljao i nadograđivao temelje gotike i makabre. Osoba koja je stajala iza svega je bio švicarski nadrealist H.R. Giger, a kakav je njegov utjecaj bio na razvoj ovog smjera možemo vidjeti u ovom kratkom, ali iznimno dobro izvedenom videu.

H.R. Giger Beautiful Monster – video:

Sva sreća da je scenarist Aliena Dan O’Bannon zapazio Gigera i njegov rad na neuspjelom Dune projektu Alejandra Jodorowskog te ga spojio s Ridleyem Scottom, a sve je ostalo povijest. Giger je tako dizajnirao cijeli vanzemaljski svijet planete LV-426 kao i sve vanzemaljske brodove, uz to što je modificirao svoje postojeće dizajne Xenomorpha te utabao put za cijeli Alien univerzum čije plodove i dalje kupimo. Ipak, ispred svega je način na koji je svojom maštom i originalnošću promijenio svijet filmskih čudovišta i podario nam biće koje je u mnogočemu zapravo čovjek i čiju eleganciju i ljepotu nadmašuje jedino njegova ubojitost i bezosjećajnost. Da, da… sve je to itekako poznato!

TAGOVIalien čudovište h.r. giger horor sf xenomorph

Komentiraj