Zabava

Stvarno epsko putovanje

Aside Banners

Ovaj je majstor izračunao koliko su točno kilometara prešli Frodo i Sam u ‘Gospodaru prstenova’

Piše , Objavljeno

Epsko putovanje od Bag’s Enda do Mt. Dooma je u filmovima trajalo oko 10-ak sati, a u stvarnom bi životu za takav put trebalo daleko, daleko više!

frodo and samAko vas je ikada zanimalo koliko su točno kilometara prešli Frodo Baggins i njegov kompa Samwise Gamgee tijekom svog epskog putovanja od pitoresknog Bag’s Enda do opasnog Mt. Dooma, evo vam odgovor: 2 172 kilometra! Do te je brojke pomnim proučavanjem drevnih spisa i karata J.R.R. Tolkiena došao Imgur korisnik Mattsawizard, jedan od onih tipova koji su vjerojatno genijalci, ali svoje vrijeme troše na ovakve gluposti umjesto na proučavanje hladne fuzije ili otkrivanje lijeka za rak. I dok je u kultnoj filmskoj trilogiji dvojici hobita bilo potrebno oko 10-ak sati da obave taj put (s tim da su njihove zgode dobile eventualno sat i pol-dva vremena na ekranu), za “pravi” bi im put trebalo oko 440 sati. Da dnevno odrade oko 15 sati hoda, cijela bi pustolovina trajala barem 30 dana.

karta 1 Kako nam podatak o 2 172 kilometra ne govori mnogo, a slika govori tisuću riječi, Mattsawizard je napravio niz slika koje prikazuje različite etape na karti Međuzemlje te ih prenosi na kartu svijeta (odnosno Velike Britanije). Na slikama gore je pak prikazano cijelo putovanje u odnosu prema realnim zemaljskim udaljenostima pa tako tih 2 172 kilometra prevodimo kao udaljenost od Los Angelesa do Austina (za Amere), odnosno od Londona do Niša u Srbiji (za Europljane) iliti od Zagreba do Lisabona (za nas Hrvate). Bome, nije to mačji kašalj za prijeći, pogotovo kada te love utvare, orci, divovski pauci i goblini… respect!

TAGOVIfrodo gospodar prstenova J.R.R.Tolkien karta međuzemlja putovanje samwise

Komentiraj