Zabava

Pandorum

Par stotina godina u budućnosti cijela Zemlja se nađe u banani ali ju ne napušta premijer, nego ogromni brod s nekoliko desetaka tisuća duša

Piše , Objavljeno

pandorum

pandorum

Geladjući Pandorum široko otvorenih očiju, što zbog mračne i klaustrofobične atmosfere, što zbog povećanje doze adrenalina u venama, prepoznat ćete scene iz Aliena, namirisati malo Sunshinea, prisjetiti se The Descenta. Ipak, Pandorum donosi dovoljno svojega u svijet SciFiaja, taman toliko da ga se isplati pogledati.

Radnju otvara buđenje astronauta Bowera (Ben Foster) iz dugogodišnje hibernacije. Pogođen amnezijom, zna tek da se nalazi u ogromnom svemirskom brodu, svojevrsnoj Noinoj arci koja dio Zemljine populacije nosi u daleki i duboki svemir u potrazi za planetom nalik Zemlji gdje će se nastaviti život kojeg smo uništili na matičnom planetu.

Ubrzo nakon Bowera budi se i Payton (Dennis Quaid), njegov nadređeni koji će ga voditi kroz uske, mračne i smrtno opasne hodnike broda do reaktora kojeg treba restartati kako se ne bi izgubili jedini izvor energije koji pokreće brod i održava na životu njegovih 60 tisuća uspavanih putnika.

Bower ubrzo shvaća da on i Peyton nisu jedini pri svijesti, ali i da je negdje na 128 godina dugom putovanju nešto pošlo po zlu i da čovjek više nije na vrhu hranidbenog lanca. Stoga Boweru ne preostaje ništa drugo nego da traži saveznike među rijetkim dobronamjernim članovima posade i trži što brže može. Osim opakih protivnika i dimenzija broda, put će mu otežati psihički poremećaj uzrokovan dugom hibernacijom koji neće pogoditi samo njega, dok će mu postupno vraćanje pamćenja pomoći da složi slagalicu koja im može spasiti živote.

Njemačkom redatelju Christianu Alvartu, ovo je nakon Case 39 (prikazivanje je odgođeno do prosinca), drugi pokušaj osvajanja holywoodskog brda i kada se gledaju prihodi, ne ide mu baš najbolje.

Pandorum je izišao u istom tjednu kada i Surrogates, a do sada je utržio oko 14 milijuna dolara. Ipak, ovo je jedan od onih filmova koji će vjerojatno vrlo dobro proći na tržištu DVDovima. Kultni status među SF fanovima vjerojatno će mu izmaći, ali Pandorum je taman za zimsko stiskanje pod dekicom s ljepšom polovicom.

Glume:Ben Foster, Dennis Quaid, Antje Traue, Cam Gigandet…
Redatelj:Christian Alvart
Scenarist:Travis Milloy

TAGOVIBen Foster Case 39 Christian Alvart Dennis Quaid film Pandorum sf

Komentiraj