Film i TV

Legendarni SF serijal

Aside Banners

Perverzna i brutalna SF serija Metal Hurlant počinje osvajati svijet

Piše , Objavljeno

Strip serijal Metal Hurlant jedan je od najznačajnijih SF projekata prošlog stoljeća, a sada je došlo vrijeme za njegov povratak na veliku scenu.

metal-hurlant-chronicles

Prvo bijaše Metal Hurlant, francuski strip magazin koji je 1975. godine donio pravu revoluciju u ovu vrstu umjetnosti i vrlo ju vjerojatno definirao na način kakva ona danas jest. Autori poput Moebiusa, Druilleta i Farkasa ubrzo su prepoznati i u SAD-u, pa tamo počinje izlaziti njihova verzija, Heavy Metal (iako bi vjerniji prijevod s francuskog bio Screaming Metal), da bi 1981. godine bio snimljen i istoimeni, danas kultni cjelovečernji animirani film. Hrpa golih sisa, nabrijane akcije, nasilja i bizarnosti… da, Heavy Metal je bio opaaak!

I onda dugo vremena ništa… trendovi su se mijenjali, novi autori su stasali i nestajali, a Metal Hurlant je padao u zaborav. Na sreću, Francuzi nisu bili spremni samo tako prekrižiti svoje nacionalno blago, pa 2012. godine kreće TV serija Metal Hurlant Chronicles, koja prati cijeli niz različitih likova i priča rasutih po svim kutevima svemira, uz poznate face poput Rutgera Hauera, Jamesa Marstersa ili Kelly Brook. Istina, produkcija je malo trashy, priča vrlo često nema smisla, a gluma je jedva prolazna, no i dalje je cijela stvar prilično zabavnija i originalnija nego većina stvari koje gledamo na televiziji.

Metal Hurlant Chronicles – teaser trailer:

Kako upravo završava snimanje druge sezone, u igru su se uključili i Ameri, točnije Syfy Channel, koji je otkupio prava na svih 14 nastavaka, a sa prikazivanjem kreće već u travnju. Naravno, jasno je da se ne radi o top seriji u rangu True Detectivea ili House of Cardsa, ali za obožavatelje stripa i pomaknutih fantazija sigurno je i više nego dobar materijal.

TAGOVIfantasy heavy metal metal hurlant sf strip syfy

Komentiraj