Zabava

Aside Banners

Pet korejskih majstora

Idesh! vas upoznaje sa životom i djelom pet najboljih korejskih sineasta. Lomljenje jezika može početi.

Piše , Objavljeno

Ponovno rođenje korejske filmske industrije, nakon zlatnog doba tijekom 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća, počelo je 1999. godine, kada je “Shiri” redatelja Kang Je-gyua postao najgledaniji film na korejskom tržištu, prestigavši velike američke box-office hitove poput Titanica, Matrixa i Star Wars.

Isti uspjeh kasnije ponovili su “Joint Security Area” (Park Chan-wook) i “Brotherhood – Taegukgi”, a Južna Koreja postala je nova omiljena meta američkih filmskih moćnika i svih ljubitelja dobrih filmova. Idesh! vam upravo zato predstavlja pet trenutno najboljih korejskih redatelja.

Kang Je-gyu

Kang Je-gyu

Kang Je-gyu

Za ponovni procvat korejske kinematografije među najzaslužnijima je upravo Kang Je-Gyu koji je svojim prvijencem “Gingko Bed” skrenuo pažnju na sebe. No, tek je sa “Shiri”, špijunskim trilerom, prvim korejskim filmom koji je na domaćim kino blagajnama zaradio više od velikih američkih hitova, došao do statusa velike redateljske zvijezde.
Međutim, svojim posljednjim filmom “Taegukgi” (kod nas preveden kao Izgubljeno bratstvo), najskupljim korejskim filmom svih vremena, ratnom pričom o dva brata koji se nađu na suprotnim zaraćenim stranama, oduševio je kritičare koji ga, s razlogom, uspoređuju s Spielbergovim Spašavanjem vojnika Ryana. S puno više krvi.
Gledaj i uživaj: Shiri, Gingko Bed, Taegukgi – The Brotherhood Of War

Shiri Trailer

Bong Joon-ho

Bong Joon-ho

Bong Joon-ho

Nakon završetka studija sociologije i filmske umjetnosti Bong Joon-ho počeo je pisati scenarije, no “Phantom:The Submarine” nije doživio uspjeh u kinima, kao ni njegov redateljski prvijenac “Psi koji laju nikada ne grizu” iz 2000.godine. Ali tri godine kasnije snima hvaljen i nagrađivan triler “Sjećanja na ubojstvo”, o prvom korejskom serijskom ubojici, u kojemu nevjerojatnom lakoćom spaja, triler, dramu i komediju.
“Domaćin” (The Host) film o čudovištu stvorenom nuklearnim otpadom koje se pojavi iz rijeke Han i počne terorizirati građane Seula, pogledalo je 13 milijuna ljudi, pa je tako postao najkomercijalniji korejski film svih vremena.
Gledaj i uživaj: Barking Dogs Never Bite, Memories of Murder, The Host

Domaćin

Kim Ji-woon

Kim Ji-woon

Kim Ji-woon

Od milja ga nazivaju korejskim vunderkindom, svoju je redateljsku karijeru započeo u kazalištu, no nakon nekoliko godina potucanja po daskama koje život znače, snima redateljski prvijenac, obiteljsku horor-komediju “The Quiet Family”. I njegov sljedeći film “The Foul King” bio je komedija koja je u središte radnje imala nesposobnog biznismena koji postaje profesionalni hrvač.
Uslijedili su hvaljeni hororac “Priča o dvije sestre”, koju smo mogli gledati u sklopu Dana azijskog filma i “Gorkoslatki život”, a s nestrpljenjem očekujmo i njegov novi film, vestern “The Good, the Bad, and the Weird”.
Gledaj i uživaj: The Quiet Family; The Foul King; A Tale of Two Sisters; A Bittersweet Life;

Gorkoslatki život

Kim Ki-duk

Kim Ki-duk

Kim Ki-duk

Po povratku iz Pariza gdje je studirao, Kim Ki-duk 1996. godine snima svoj debi “Krokodil”, kojega filmska kritika u rodnoj zemlji prihvaća s oduševljenjem. Njegovi filmovi su uglavnom teške drameštine, prepuni likova s ruba društva koji se ne uklapaju u sredinu u kojoj žive, a takvi su i u “Proljeće, ljeto, jesen i zima” koji je uvršten u program filmova na stranim jezicima u sklopu nagrada Američke filmske akademije kao film koji je predstavljao Koreju; te “Samaritanka“, film koji je osvojio Srebrnog lava za režiju na 54. Međunarodnom festivalu u Berlinu.
Njegov zadnji film kojeg smo gledali “Time”, govori o ženi koja plastičnom operacijom promjeni svoje lice, kako bi ponovo zadobila pažnju svojeg (bivšeg) ljubavnika.
Gledaj i uživaj: Time; Samaritan Girl; 3-Iron; The Bow; Spring, Summer, Autumn, Winter… and Spring; The Isle, Crocodile

Samaritan Girl

Park Chan-wook

Park Chan-wook

Park Chan-wook

Redatelj “Oldboya” i jednog od jednog od sedam najboljih filmova 2007. godine po našem izboru “I’m a Cyborg, But That’s OK”, nakon fakulteta radio je kao pomoćnik redatelja u filmovima “Kkamdong” i “Watercolor painting in a Rainy Day”. Kako su njegova prva dva filma “The Moon Is… the Sun’s Dream” i “Trio” nezapaženo prošli u kinima, Park Chan-wook bio je poznatiji kao filmski kritičar nego redatelj.
A onda mu se dogodio “Joint Security Area”, koji je skinuo “Shiri” s top ljestvice najgledanijih filmova u Koreji. Sa statusom zvijezde, mogao se prepustiti snimanju “Sympathy for Mr. Vengeance” i ostala dva filma iz trilogije osvete. O kiborg djevojci sada već znate sve, a njegov sljedeći film, radnog naslova “Bat”, priča je o modernim vampirima.
Gledaj i uživaj: The Moon Is… the Sun’s Dream; Joint Security Area; Oldboy; Sympathy for Mr. Vengeance; Sympathy for Lady Vengeance; I’m a Cyborg, But That’s OKI još petnaest filmova koji bi svakako trebali pogledati:
Musa, My Sassy Girl, The Way Home, Welcome to Dongmakgol, Soo, The Classic, Oasis, Failan, Public Enemy, 2009 Lost Memories, Git, Green Chair, The Hotel Venus, My Beautiful Days

TAGOVIBong Joon ho film Joint Security Area Kang Je Gyu Kim Ji woon Kim Ki duk korea oldboy Park Chan wook redatelj The Foul King the host Time

Komentiraj