Zabava

Aside Banners

Pipsi – Pjesme za gladijatore

Veselili smo se novom albumu Pipsa jer Riper i njegovo društvo su se posljednjih desetak godina ustoličili kao jedan od rijetkih dobrih hrvatskih bendova. Nisu ispunili očekivanja.

Piše , Objavljeno

Iskreno smo se veselili novom albumu Pips, Chips & Videoclipsa, jer gospon Ivaniš i njegovo društvo su se posljednjih desetak godina ustoličili kao jedan od rijetkih dobrih hrvatskih bendova. Nažalost, Pjesme za gladijatore nisu ispunili Idesh! očekivanja.

Posljednjih desetak godina Pips, Chips & Videoclips ustoličili su se kao jedan od najbitnijih hrvatskih bendova svih vremena, a bez obzira voljeli ih ili prezirali, kada netko snimi tri odlična albuma Fred Astaire / Bog / Drveće i rijeke, ako ništa drugo zaslužuje pozornost.

foto:službeni sajt

foto:službeni sajt

Nakon prva dva albuma, Shimpoo Pimpoo i Dernjave te vještog prepisivanja svih važnijih pop referenci posljednjih dvadesetak godina, uslijedio je spomenuti tris albuma, a kritika i publika se godinama nije mogla usuglasiti je li Bog bolji od Drveća i rijeka ili je pak Fred Astaire ipak njihova najbolja ploča.

Oni koji ih nisu štovali uvijek su imali jedan te isti argument “ne slušam Pipse jer mi je Ripper arogantan i samodopadan”, no na kraju jedino bitno su pjesme, a glavni junaci naše priče imali su ih mnoštvo. S nestrpljenjem smo čekali njihov novi album, jer unatoč medijima koji pokušavaju od svakakvih pjevača i pjevačica napraviti domaće pop zvijezde, činjenica je kako se naša glazba svela na tri benda. I svi dobro znamo koja su to tri benda.

Pjesme za gladijatore započinju užasnom dječjom brojalicom zvanom Dolazak astronauta, semplovi Bambija i Carmine Burane natjerali bi i najzagriženije fanove da odustanu od ovog albuma, ali ne i nas. Poslušali smo ga do kraja, čak nekoliko puta i nakon tjedan donesen je jedan jedini i mogući zaključak:Pjesme za gladijatore imaju četiri odlične pjesme.

Sin je prva dobra pjesma ove ploče, prekrasnog aranžmana i još bolje produkcije, kakvih se ne bi postidjeli ni svi ostali prijatelji Dave Fridmanna. No, sve do posljednje trojke ovaj album nema svijetlih trenutaka. A onda slijedi sanjiv valcer u Foxtrot, zatim hipnotična i emocijama nabijena laganica Slan te završna Popravak koja je jednostavno super pjesma. Sve ostalo, posebice trojac U zvijezdama / Domaći rock / Električne gitare pobjeđuju, je sumnjive kvalitete. Bez prave melodije i dobre pjesme, Pipsi su pokušali stvar nadomjestiti uistinu sjajnom produkcijom.

Uglavnom PC & VC imaju novi album koji je uvelike lošiji od prijašnja tri albuma, ali tko je u povijesti pop glazbe snimio četiri odlična uzastopna albuma. Osim možda…The Rootsa.

TAGOVIalbum glazba pips chips & videoclips pop

Komentiraj