Zabava

Narančasto-plavi svijet

Aside Banners

Pitate se zašto je gotovo svaki novi film ili igrica plav i narančast? Evo odgovora!

Piše , Objavljeno

Sigurno ste zamijetili kako u posljednjih 15-ak godina hrpetina filmova i igrica uglavnom koristi nijanse plavih ili narančastih boja, a razlozi za to su prilično trivijalni.

orange and teal 2Ako pogledate bilo koji film o superjunacima ili nekakav SF spektakl nabrijan CGI scenama, odmah ćete zamijetiti jednu komponentu koju svaki od njih ima zajedničku: dominirajuće su boje plava i narančasta. Niti igrice nisu iznimka pa će tako svi gamerski blockbusteri, od Starcrafta preko Call of Dutya pa sve do Mass Effecta, biti u istim tonovima, što bi neki mogli nazvati običnim trendom (jer priznajemo, izgleda opako dobro), a drugi pak vjeruju kako se u suštini radi o prilično trivijalnim načinima kako si oni koji rade te filmove i igrice olakšavaju posao.

Prvi je razlog poznat kao “pravilo narančaste-cijan“, teorija po kojoj su novi naslovi upravo u tim bojama iz razloga što prevladava digitalizacija boja, tojest digitalna manipulacija bojama. To znači kako je sada mnogo lakše primijeniti određenu kolorističku shemu za više različitih scena, što za posljedicu ima očito smanjenje obujma posla u post-produkciji i svima drage uštede. Ključ je otkriti koji je najčešći zajednički nazivnik tijekom filma ili igre: ako su to ljudi, a ljudi su narančasti (otprilike), scene će biti obojene u plavo ili cijan kako bi se dobio kontrast, a ovo pravilo vrijedi i u suprotnom smjeru.

orange and teal

Drugi bi razlog mogao biti taj što dizajneri, redatelji i ostala ekipa upotrebljavaju upravo ove dvije kontrastne boje jer su se one pokazale kao dobitna kombinacija (primjerice u blockbuster franšizama poput Transformersa ili Brzih i žestokih). Te dvije boje govore mnogo te se mogu koristiti kako bi se još više naglasila razlika između likova i svijeta koji ih okružuje: vatra i led, nebo i zemlja, kopno i more, humanizam i elegantna indiferentnost, eksplozije i hladna znanost… nije to nimalo slučajno! Obje teorije su vjerojatno dijelom razlog zašto gledamo ono što gledamo, a sudeći po tome da ovaj trend ne pokazuje znakove posustajanja, gledati ćemo ih i narednih godina!

TAGOVIdigitalizacija film igre igrice moderno narančasta plava znanost i umjetnost

Komentiraj