Film i TV

Sve bez reza

Aside Banners

Pogledajte 12 najboljih dugih, neprekinutih kadrova u filmskoj povijesti

Piše , Objavljeno

U današnje vrijeme brzih kadrova i montaže na dvije-dvije i pol sekunde, prava je rijetkost naletjeti na kvalitetni dugi kadar. A kada se on i dogodi, uglavnom je pravi dragulj!

hard boiled

Dugi kadrovi u kinematografiji nisu česta pojava, prije svega jer ih je tehnički vrlo teško snimiti, zahtijevaju iznimno dobre i koncentrirane glumce, a postoji i velika mogućnost da će na kraju ispasti dosadni i monotoni. Upravo se zato samo najveći majstori odlučuju za ovaj režijski pothvat, a kada se to i dogodi, najčešće je upravo taj kadar ono o čemu se u filmu (ili seriji) najviše i priča. Sjetimo se samo friškog True Detectivea i one genijalne 6-minutne scene bijega iz crnačkog naselja!

Kada se govori o dugim kadrovima, najčešće se misli na pokret kamere bez reza, koji tako može trajati i po 10-ak minuta. Redatelji ponekad koriste i malene trikove kako bi ipak rascjepkali tu kobasicu u 3-4 malena dijela (što je primjer i u par filmova s ove liste), ali da sve i dalje izgleda kao neprekinuti komad, što je još jedan razlog zašto posebno cijenimo one koji ovakvu perverziju uspijevaju isfurati bez rezova. CineFix je tako složio svoju listu 12 najboljih dugih, neprekinutih kadrova u filmskoj povijesti, pa bacite oko…

12 Best Long Takes in Film History – video:

Vidimo da listom dominiraju pravi majstori, od Tarkovskog i Godarda, preko Johna Wooa, pa sve do Cuaróna i Scorsesea. Na žalost, nedostaju neki klasici poput Hitchcockovog Ropea ili nevjerojatnog Ruskog kovčega, filma Aleksandra Sokurova koji je u potpunosti snimljen u jednom kadru (dakle 100 minuta zahtjevne povijesne fantazije u jednom kadru!!!), ali svi znamo kako ovakve liste nikada ne mogu biti potpune. A evo i svih filmova koji su u njoj spomenuti!

 1. Children of Men – scena potjere automobilima
 2. Snake Eyes – scena boksačkog meča
 3. Goodfellas – scena ulaska u restoran
 4. Gravity – uvodna scena
 5. Boogie Nights – uvodna scena
 6. Touch of Evil – scena s bombom
 7. The Player – uvodna scena
 8. Hard Boiled – scena pucnjave u bolnici
 9. Weekend – scena prometne gužbe
 10. Atonement – scena na plaži
 11. The Mirror – scena požara štaglja
 12. The Protector – scena restoranske borbe

Stvarno, svakom redatelju, snimatelju i glumcima s ove liste svaka čast, a isto vrijedi i za one koji se na njoj nisu našli. Za isfurati ovako nešto stvarno treba znati znanje!

TAGOVIdugi kadar film kadar kinematografija režija

Komentiraj