Film i TV

Od lava do Londona

Aside Banners

Pogledajte neočekivane specijalne efekte u ‘Vuku s Wall Streeta’

Piše , Objavljeno

I dok smo navikli da je svaki moderni SF ili ratni blockbuster prepun CGI animacije, u zadnje se vrijeme takva praksa primjenjuje i u naizgled običnim biografskim dramama.

vuk s wall streeta

Istina, Vuka s Wall Streeta ne bismo baš mogli svrstati u “običnu biografsku dramu“, ali možemo se složiti da i nema neke potrebe za specijalnim efektima, jer se ipak radi o događajima koji su se manje-više uistinu i dogodili, i to prije samo 20-ak godina. Nije kao da vanzemaljci u jednom trenutku napadnu New York ili Leonardo DiCaprio biva teleportiran na drugi kraj galaksije, pa treba potražiti pomoć 100-njak vrhunskih stručnjaka koji će rekreirati te maštovite svjetove i događaje. Zgrada je zgrada, ured je ured i brod je brod, zar ne? Izgleda da ipak ne…

Vuk s Wall Streeta prepun je specijalnih efekata, koji za razliku od SF filmova gdje su integralni dio priče (iako se mnogi ne bi složili s ovom tvrdnjom), ovdje imaju samo estetsku funkciju. Drugim riječima, Martin Scorsese i ekipa su pronašli idealnu vilu na plaži, ali je njezina okolina bila zapuštena i nenaseljena, što se nikako nije slagalo s redateljevom vizijom. Zato je dodano nekoliko kuća, raslinje je fino uređeno, a cijeli je prikaz još malo ‘dignut’ toplijim bojama.

Ista je priča i sa svim scenama koje se odvijaju van SAD-a, jer snimanje u Švicarskoj ili Londonu košta, pa zašto onda plaćati nekoliko milijuna dolara za takvo putovanje, kada se cijeli set može složiti na nekoliko računala za daleko manje para. Ove i još mnogo primjera korištenja CGI-ja u filmu Vuk s Wall Streeta možete pogledati u sljedećem videu.

Wolf of Wall Street – CGI reel:

Takav trend ‘podebljavanja’ vizuala računalnom animacijom sve se više koristi i u ozbiljnim filmovima, te bismo uskoro mogli u potpunosti eliminirati udaljene i egzotične lokacije, te skupocjene filmske setove. Stvar je to čiste računice: ako se na snimanju jedne scene da uštedjeti pet milijuna dolara jednostavnim snimanjem na zelenom platnu (a i sam redatelj ima daleko veću mogućnost da izabere što mu točno paše), normalno je da će proračunati producenti izabrati upravo takvu opciju.

Najbolji je primjer nedavni hit Veliki Gatsby, koji se u svom velikom dijelu čini kao da je u potpunosti snimljen CGI tehnikom. Tko zna, kako tehnologija napreduje, mogli bismo dočekati komedije, drama i raskošne ljubavne i povijesne priče snimljene u jednoj malenoj garaži…

TAGOVICGI leonardno di caprio Martin Scorsese specijalni efekti vuk s wall streeta

Komentiraj