Glazba

Aside Banners

Poslušajte electro chaabi – zvuk egipatskog partijanerskog undergrounda koji polagano osvaja Zapad

Piše , Objavljeno

U egipatski se underground rave razumijemo kao baba Mara u Call of Duty, ali bolje da se educiramo jer electro chaabi polagano osvaja Zapad!

electroDaleko od svih ovih domaćih cajki, lošeg popa i krvavog šunda krije se cijeli svijet neobičnih zvukova i čudne glazbe, koji samo čeka da ga Zapad otkrije, prilagodi i eksploatira do zadnjeg atoma. Na žalost, to se nikada ne dogodi s našom tamburicom ili klapama, ali tko zna, možda jednog dana dođe red i na njih da se proslave po svijetu. Ako uspjeti može egipatski electro chaabi, uistinu nema razloga zašto ne bi moglo uspjeti bilo što drugo!

Nastao u i okolo egipatskog glavnog grada Kaira u vrijeme neposredno prije nedavnih građanskih sukoba, electro chaabi je sasvim novi, totalno nabrijani glazbeni pravac koji kombinira klasični “kuruzni” rave, hrpu jeftinih FruityLoops efekata, obilje Auto-Tunea, dancehall, grime i R’N’B te ih spaja s lokalnom svatovskom chaabi glazbom. Ovaj je novi pokret nazvan electro chaabi, a u zadnjih je par godina doživio ogromni boom među mlađim Egipćanima iako glazbenici koji ga stvaraju i puštaju djeluju u svojevrsnoj ilegali (prvenstveno jer svu glazbu i riječi pjesme mora odobriti vlast, a pošto electro chaabi često koristi psovke i nepoćutne izraze, jasno je da to nikako ne bi moglo proći).

Underground on the Surface – isječak iz dokumentarca:

Po običaju, iz ilegale ih sve češće i kvalitetnije izvlači egipatska emigracija u Europi te nizozemski, francuski i britanski DJ-i i producenti, tako da se electro chaabi sve češće može naći na programu klubova “zapadnog svijeta“. Oni koji su pohodili ovakve partije tvrde da je atmosfera nevjerojatno užarena i nabrijana, uz gotovo fanatično divljanje i skakanje posjetitelja koji okidaju na glasne, gotovo hipnotičke beatove. Poslušajte samo ovaj mix pa recite da nije kao stvoren za totalno opičenu čagicu!

Church of the CLF – mixtape:

Iskreno, sumnjamo da će ovako nešto zaživjeti u našim krajevima, osim eventualno u sklopu programa nekog žešće underground kluba, ali dobro je znati da postoji i ovakva glazba ako na nju negdje naletite. Barem ćete moći biti sigurni kako se ne radi o nekakvim fanatičnim teroristima koji uz nabrijanu rave glazbu pozivaju na “pročišćenje“, već o običnim, veselim i dobrog plesa željnim mladićima i djevojkama!

TAGOVIarapska glazba egipat electro chaabi elektronika Elektronska glazba rave svadba techno

Komentiraj