Zabava

Aside Banners

Požuda, oprez

Dobitnik Zlatnog lava na filmskom festivalu u Veneciji, "Požuda, oprez" nudi špijunske intrige, zabranjenu ljubav i akrobatski seks, a sve to u režiji Ang Leea, autora Planine Brokeback.

Piše , Objavljeno

Požuda, oprez

Požuda, oprez

1942. godine Kina je pod okupacijom Japana, a brucošica Wong Chiu Chi zajedno sa svojom glumačkom skupinom koju predvodi patriotski raspoloženi Kuang Yu Min odluče likvidirati jednog od glavnih kineskih kolaboracionista Yeea koji se nalazi u Hong Kongu.
Glumeći buržujski bračni par Mak, naša glavna junakinja, odglumi ulogu života kako bi zavela izdajicu domovine, te ga dovela pred nišan svojim prijateljima. No, studenti bivaju otkriveni, slijedi mučno ubijanje hladnim oružjem Yeeova suradnika, koji pak dobiva premještaj u šangaj.
Tri godine kasnije Wong životari u šangaju sve dok ne sretne Kuanga, koji je postao komunistički operativac, te ju ponovo angažira za «ulogu» gospođe Mak, no ovaj puta njeno zavođenje Yeea, prerasta u sadističku seksualnu požudu koja ne bira žrtve, bili oni na strani domoljuba ili izdajica.

Požuda, oprez

Nakon studentskog druženja sa Spikeom Leejem, s kojim je snimio tri kratka filma, Ang Lee snimio je trilogiju Father Knows Best, a sva tri filma Pushing Hands (1992.), The Wedding Banquet (1993.) i Eat Drink Man Woman (1994.) osvajali su nagrade na Berlinskom i Canneskom festivalu.
Njegov prvi film na engleskom jeziku bila je adaptacija romana Jane Austen “Sense and Sensibility”, koja mu je priskrbila sedam nominacija za Oscara, a njegov sljedeći film The Ice Storm mnogi smatraju najboljim u njegovoj karijeri. Nakon drame smještene u vrijeme američkog građanskog rata “Ride With the Devil“, uslijedio je “Crounching Tiger, Hidden Dragon“, koji mu je donio i četiri zlatna kipića. Slijede zatim “Hulk” i “Brokeback Mountain“, o kojima vjerujemo znate baš sve.
Nastao prema književnom predlošku Eileen Chang, špijunski triler “Lust, Caution” pobjednik ovogodišnje Mostre, postao je jedan od najgledanijih filmova u Kini, no tamošnja publika ostala je uskraćena za sedam minuta eksplicitnih scena akrobatskog seksa koje vam mi nećemo uskratiti.

Ako zanemarite kontroverze oko scena seksa, na površinu će isplivati odlična režija, sjajno rekonstruirane 40-te godine prošlog stoljeća, sjajni glumci i klasična trilerska igra mačke i miša, prepuna brutalnog nasilja. Psihičkog i fizičkog. Uglavnom, Ang Lee ima novi film. A to bi trebalo biti dovoljno.

Idesh! preporuka:Obavezno pogledati. Iako traje predugo.
Redatelj:Ang Lee
Uloge:Tony Leung Chiu Wai, Wei Tang, Joan Chen
Trajanje:157 minuta

TAGOVIang lee film Joan Chen požuda oprez triler

Komentiraj