Film i TV

Gusari internet voda

Aside Banners

Prvi nastavak Hobita i Django Unchained najskidaniji filmovi prošle godine

Piše , Objavljeno

Koliko se god vlasti i veliki studiji trudili zaustaviti piratstvo, ono se širi poput šumskog požara, a kako novi podaci pokazuju, ne samo da nije štetno za industriju, već joj, štoviše, pomaže!

filmovi

Kraj stare godine i početak nove pravo su vrijeme da složimo neke bitne i malo manje bitne liste, koje će nam na zaokruženi način pokušati predstaviti minulih 365 dana. Tako je i TorrentFreak, naša omiljena stranica za sve vezano uz prekrasan svijet internet piratstva, izbacio svoju statistiku najskidanijih filmskih naslova 2013. godine, koristeći pritom podatke BitTorrenta. Rezultati su prilično zanimljivi…

Na prvom mjestu prilično čvrsto stoji Hobit: Neočekivano putovanje, kojeg su “kriminalci” skinuli 8,4 milijuna puta. Slijede ga veliki kino hitovi Django Unchained i Brzi i žestoki 6, s 8,1 odnosno 7,9 milijuna downloada, dok prvu petorku zaokružuju Iron Man 3 i Silver Linings Playbook s oko 7 i pol milijuna skidanja. Najveće su iznenađenje pak vrlo visoke pozicije filmova Gangsterski odred i Now You See Me, koji se nikako ne mogu mjeriti s kino zaradama ostalih konkurenata na listi, ali su svejedno porazili neke veće igrače, poput Čovjeka od čelika.

filmovi

Naravno, valja napomenuti da su u ovu statistiku uključeni samo filmovi skidani pomoću BitTorrenta, dok su ostali alati, mreže i načini kojima pirati dolaze do toliko željenih kino uspješnica jednostavno nisu pobrojivi. Ipak, i ova lista može poslužiti kao dobar pokazatelj što se prošle godine najviše tražilo.

A kako sve ne bi ostalo na čistim brojkama, valja napomenuti da je u 2013. nastavljen trend povećanja zarade na kino blagajnama, što se nekako kosi s onim konstantnim jadikovkama velikih filmskih studija kako piratstvo šteti njihovoj zaradi. Rekordnih 10,9 milijardi dolara zarade na američkom tržištu brojke su koje opovrgavaju takve tvrdnje i pokazuju da ilegalno skidanje filmova zapravo pomaže industriji!

filmovi

Ako se film pojavi u svim zemljama svijeta u otprilike isto vrijeme, većina će ga zainteresiranih gledatelja vrlo rado pogledati u kinu. No ako na nekim tržištima on dolazi sa zakašnjenjem od pola godine ili više, jasno je kako će se nestrpljivi pirati počastiti skidanjem filma s neke torrent stranice. To je ujedno i jedan od rijetkih vidljivih i dokazivih negativnih utjecaja ilegalne distribucije, ali i on je uglavnom ograničen na neka rubna područja koja ionako nisu nekakav bitan ekonomski faktor. Slična je situacija i s DVD/Blu-ray izdanjima, jer će fanovi vrlo rado potrošiti novac za upotpunjavanje svoje kolekcije, no ne žele čekati po godinu dana da se neki od hitova s ovakve liste pojavi na policama dućana.

TAGOVIFilmovi kino hitovi pirati piratstvo torrent

Komentiraj