Film i TV

Cumberbatch je Assange

Banner 300

Prvi trailer filma o WikiLeaksu, Assange ga prozvao propagandom

Piše , Objavljeno

Bilo je samo pitanje vremena, kada će jedan od najkontroverznijih likova prošloga desetljeća dobiti svoj biografski film.

the fifth estate

The Fifth State je manje-više klasična biografija, koja se bavi nastankom i razvojem WikiLeaksa, te stavlja fokus na njegovog osnivača i glavnog aktera, Juliana Assangea. Ta stranica je u vrlo kratkom vremenu poljuljala američki obavještajni i vojni sustav, a potom unijela nemir na cijelu geopolitičku scenu. Assange je preko noći postao najtraženiji čovjek na svijetu, koji će, vrlo vjerojatno, do kraja života morati gledati iza leđa i živjeti u strahu za svoj život.

Jasno je da je život Assangea i njegov rad na otkrivanju tajni svjetske političke elite, kao stvoren za jedan hollywoodski triler, a redatelj Bill Condon (Dreamgirls) se dobrano usrećio, kada je za glavnu ulogu uspio uhvatiti Benedicta Cumberbatcha. Britanac je svoj posao shvatio vrlo ozbiljno, te portretira Assangea sa iznimnom vjerodostojnošću i prezentnošću, barem iz onoga što možemo vidjeti u trailaru.

The Fifth Estate trailer:

U filmu se, uz Cumberbatcha, pojavljuje i Daniel Bruhl, koji glumi bivšeg glasnogovornika WikiLeaksa Daniela Domscheit-Berga, na čijoj je biografskoj knjigi i temeljen scenarij filma. Kako možemo pretpostaviti, biti će to standardna priča o rastu i padu jednog uistinu posebnog pojedinca i ljudi oko njega, čija je priča promijenila svijet. Naravno, zadirati će se tu i malo dublje u Assangeov život, poglavito u njegove ljubavne eskapade i sukobe s kolegama, ali i strahove i strepnje od mogućih posljedica njegovih akcija.

Sam Assange je, nakon što je pročitao scenarij, rekao da je katastrofalan i da u potpuno krivom svjetlu prikazuje njega i njegove suradnike. “Kako ovo ima ikakve veze s nama? To je laž na laži, ” rekao je nedavno na gostovanju u Oxfordu. “Film je masivni propagandni napad na WikiLeaks i moje suradnike.

the fifth estate

The Fifth State bi se u kinima treba pojaviti negdje u listopadu ove godine, što je idealno vrijeme za oscarovsku utrku. Već ga sada uspoređuju s Fincherovom Društvenom mrežom, kojoj stilski i tematski prilično sliči, a tvorci The Fifth Statea vjerojatno se i nadaju pokojem Oscaru. Scenarij je, naime, pisao Josh Singer, izvrsni poznavatelj forme političke drame, koji je iskustvo kalio na Zapadnom krilu, tako da bi u toj kategoriji mogli imati najvećeg favorita. A niti Cumberbatch ne izgleda loše…

TAGOVIbiografija julian assange the fifth estate urote wikileaks

Komentiraj