Igre

Udara na sjećanja

Aside Banners

Puca nas nostalgija: Više od 1 000 igrica s Windowsa 3.1 sada dostupno za besplatno igranje u pregledniku

Piše , Objavljeno

Više od 20 godina je prošlo od kada je na našim računalima stolovao Windows 3.1, a s njim su u zaborav pale i mnoge igrice iz tog vremena. Vrijeme je da ih vratimo u život!

igre 1Koliko god MS-DOS bio dobra platforma za igrice, toliko to nije bio njegov nasljednik, Windows 3.1. Ovaj je operativni sustav možda označio kakvu-takvu revoluciju i mnogima od nas bio prvi susret s takvim grafičkim sučeljem, ali ono što nam nikako nije ostalo u sjećanju su kvalitetne igre za njega. Ipak, našlo se tu ponešto naslova koji su iskočili i koji su i dan-danas urezani negdje duboko u dubinama podsvjesti, a tek kada vidimo njihove naslove i slike, sjetimo se koliko nam je lijepo bilo igrati ih. E pa, zahvaljujući dobrim dušama sa projekta The Internet Archive, sada ih stvarno možemo i zaigrati!

igre 2

Na net je naime stavljeno preko 1 000 naslova s Windows 3.1 operativnog sustava, svi su potpuno besplatni i može ih se igrati izravno iz preglednika. Kako je Windows 3.1 bio relativno kratkotrajan sustav znatno više fokusiran na posao nego na igre, raznolikost i vrhunska izvedba tih igara nije vrhunska, ali da se probrati par legendi poput SimEartha, Missile Attacka, Winskija, Castle of the Winds i BangBanga. Ako malo prozujite cijelom arhivom, primijetiti ćete dosta shareware naslova, što je pojam koji je danas izumro, ali mnogi će ga se itekako rado sjetiti. Naime, u to se vrijeme pojavio i internet, što su neki mladi kreativci iskoristili za besplatno dijeljenje nekih svojih malenih projekata i igara koje su sami napravili. Kakva je to utopija bila… a sada je vrijeme za baciti malo Alien Arcadea!

TAGOVIigre igrice MS-DOS računalo shareware windows windows 3.1

Komentiraj