Zabava

Aside Banners

Q-Tip – Može li vratiti pozitivu?

Ako još uvijek ne znate tko je Q-Tip, vrijeme je da ga napokon upoznate jer iza njega je dugogodišnja karijera i bezbroj hitova.

Piše , Objavljeno

Q-Tip

Q-Tip

Q-Tip je oduvijek bio tiha struja glazbenog žanra. Nikada nije postao “the rapper” iako je vjerojatno omiljeni reper vašeg omiljenog repera. Nikada nije bio faca koja ne silazi s ekrana iako pjesme na kojima je gostovao znaju svi od 8 do 88.
Primjerice, Q-Tip je lik kojem pripada rep dionica na “Groove is in the heart” grupe Deee-Lite koja se već 150 godina vrti na radio postajama, u klubovima i kućnim partijima. Nadalje, hit “Galvanize” grupe Chemical Brothers krasi rep upravo ovog Pokemona. A čak i ako niste fan grupe A Tribe Called Quest zasigurno znate barem 3 njihove pjesme, “Can I Kick It?”, “Bonita Applebum”, “Award Tour” ili “Electric Relaxation” toliki su hitovi da doslovno predstavljaju evergrine u žanru rap glazbe.


(Chemical Brothers feat. Q-Tip – Galvanize)

A Tribe Called Quest

A Tribe Called Quest

Jonathan Davis a.k.a Q-Tip, a od sredine devedesetih otkad je prešao na islam i postao Kamaal Ibn John Fareed, oduvijek je bio ključna hip-hop figura, a njegov utjecaj na cjelokupnu scenu ne smije se zanemariti jer bez doprinosa koji je ostvario kroz svoj matični bend “A Tribe Called Quest” scena bi zvučala puno drugačije. Od Pharella, preko Lupe Fiasca pa sve do Kanye Westa, Commona i Mos Defa, nemoguće je ne čuti utjecaj koji je ovaj čovjek ostavio.
Njegovu karijeru od samih početaka krasi jedan specifičan pristup glazbi koji je oduvijek predstavljao alternativu tvrdokornom gangsta rapu koji je u to vrijeme uzimao zamah. “Native tongue posse” (kolektiv kojem su pripadali De La Soul, ATCQ, Jungle Brothers, Monie Love, Queen Latifah i Black Sheep) krenuo je s jednom miroljubivom pričom koja je poticala na, recimo to tako, svojevrsnu duhovnu obnovu žanra koji je sve više potpadao pod utjecaj negativnosti koje su proistjecale iz života na ulici ili pak socijalnih nejednakosti, stavljajući naglasak na pozitivan svjetonazor kojeg je u tom trenutku uistinu nedostajalo.

A Tribe Called Quest – Bonita Applebum

Devedesete su, zahvaljujući njihovom pokretu, izrodile neke od možda i najboljih albuma u žanru, a pojedini su članovi kolektiva ostvarili zavidne karijere. Primjerice, De La Soulov album “3 Feet High And Rising” i danas spada među najprodavanije albume u povijesti, a Queen Latifah ostvarila je holivudsku karijeru koja traje još i danas. S druge strane, Q-Tip i njegov bend iz albuma u album postajali su sve bolji, ali unatoč gotovo revolucionarnom zvuku nikada nisu uspješno zakoračili u mainstream. Da, bilo je tu ispočetka i uspješnih singlova, ali ATCQ oduvijek je bio bend koji su respektirali uglavnom poznavatelji i zagriženi štovatelji hip-hop kulture. Njihov najveći uspjeh do današnjih je dana singl “Award Tour”, a složit ćemo se da to, gledajući u kontekstu međunarodnog uspjeha, nikako nije “California Love” ili čak “Gin & Juice”.

ATCQ – Electric Relaxation – naš izbor za njihov NAJ singl

Award Tour

Krajem devedesetih nastupio je raspad grupe, a članovi su se razišli uz nekoliko grubih riječi. Q-Tip je karijeru započeo albumom “Amplified” koji je krasio poprilično komercijalan zvuk kojeg su mnogi shvatili kao najobičniju prodaju iako je bila riječ o nastavku na ono što su ATCQ radili kao grupa. No, nakon toga uslijedilo je ono što ni jedan izvođač ne želi. Naime, sva njegova kasnija nastojanja da izbaci album nailazila su na probleme. Album “Kamaal The Abstract” trebao je izaći još 2002. ali izdavačka je kuća zaključila da album jednostavno nije dovoljno komercijalan. U međuvremenu je bilo još nekih pokušaja, ali i oni su završili neslavno.

Ako prodati se znači imati ovakve ribe u spotu… Prodajemo se! Q-Tip – Breathe And Stop

Q-Tip

Q-Tip

U međuvremenu A Tribe Called Quest nakon osam godina ponovno je udružio snage radi koncertnih nastupa, a jedanaesti mjesec ove godine čekamo s nestrpljenjem jer 4. studenog na tržištu će se pojaviti i najnoviji solo album Q-Tipa “The Renaissance” koji je najavljen s već tri odlična singla, “Work It Out”, genijalnim “Gettin’ Up” i najnovijim “Move”, a sve upućuje na to da se radi o jednom od najboljih albuma ove godine.

Q-Tip – Gettin’ Up

Jedino što vam mi možemo reći jest, nabavite i uživajte.

TAGOVIA Tribe Called Quest album common dee lite deee lite glazba hip hop kanye west lupe fiasco muzika q-tip rap The Renaissance

Komentiraj