Zabava

Aside Banners

RATM – Nadrkanost nikada nije zvučala ovako dobro

Nekoliko puta nakon razilaženja, nuđena im je znatna suma novca da se ponovno okupe. Tada nisu prihvaćali takve ponude. No, 2007. ekipa se odlučila ponovno okupiti i zajedno odraditi nekoliko koncerata.

Piše , Objavljeno

Kada su RATM devedest i neke nastupali u Ljubljani, odgodio sam odlazak na koncert misleći da ću imati još prilika gledati ih. Nekoliko godina kasnije raspali su se i to je pokopalo moje nade da ću uživo pogledati jedan od najboljih bendova današnjice…

Sedam godina kasnije, eto njih opet. Internet pršti informacijama o ponovnom okupljanju grupe koja u svojoj karijeri nije učinila loš potez i iza sebe ostavila četiri genijalna albuma koja su ostala nedosegnuta od strane mnogih kasnijih bendova koji su kombinirali rap s “lajv svirkom” tog tipa.

Počeci

Rage se prvi puta sastao 1991. nakon što je Tom Morello (gitara), u nekom klubu pročitao tekstove Zacka De La Roche (vokal). Odlučili su osnovati bend. Morello je pozvao Brada Wilka (bubanj), a De La Rocha svog starog prijatelja Tima Commerforda (bas) i tako je nastao Rage Against The Machine.

Nakon što su snimili demo, za izdavanje su se zainteresirale mnoge izdavačke kuće od kojih je jedna bila i Epic Records koji su pristali dati im kreativnu slobodu na kojoj su inzistirali. Neki su im fanovi kasnije predbacivali zbog činjenice da su kao zagriženi antipodi komercijalnog potpisali za kuću tog kalibra. No, RATM su oduvijek stavljali naglasak na propagandu i potpisivanje za Epic bio je razuman slijed događanja s obzirom na logistiku kojom je Epic, kao jedan od najvećih izdavača tog vremena, raspolagao.

Album je prodan u više milijuna primjeraka i bilo je jasno da se radi o bendu o kojem će se tek slušati.

Trademark

Zack de la rocha

Zack de la rocha

Zack (Zacarias Manuel De La Rocha) je pjesnik, glazbenik i politički aktivist što se bez nekih prevelikih problema može zaključiti iz njegovih tekstova. Sin je utjecajnog ali “prolupalog” južnoameričkog umjetnika Roberta de la Roche koji je prvo doživio psihički slom i spalio svoje radove, a zatim završio na psihijatriji.

Tom Morello nije samo virtuoz na gitari već je i nekadašnji harvardski student s diplomom iz političkih znanosti.

Tom morello

Tom morello

Zanimljivo je spomenuti da je Morellov praujak (Jomo Kenyatta) prvi izabrani predsjednik Kenije.

Iako se mnogi rock tradicionalisti s time ne bi složili, Morello spada među gitarističke genije i jedan je od malobrojnih rock revolucionara nakon Hendrixa. Morello je unikat i bez obzira na to voljeli vi njegov stil ili ne, nemoguće je pobiti činjenicu da će te u moru gitarista uvijek prepoznati njegov zvuk.

Razlaz

Albumi su se odlično prodavali, bend je zvučao fantastično, svirke uživo bile su eksplozivne do te mjere da su za vrijeme koncerta u L.A. fanovi ušli u sukob s policijom nakon čega su rastjerani suzavcem. No, vrlo vjerojatno zbog preopterećenja poslom i angažmanima, bend se 2000. raspao.

Zack je započeo solo karijeru koja je neslavno završila s obzirom na to da nije snimio niti jednu solo stvar već su svi njegovi radi ostali zabilježeni na tuđim albumima. Ostatak Ragea angažirao se u Audioslaveu s pjevačem Soundgardena Chrisom Cornellom.

Zanimljiva je situacija s Audioslaveom. Rage je bio Rage, ali nedostajao je Zack. Audioslave je unatoč ostatku benda zvučao kilavo i vjerojatno su ga voljeli samo njihovi najzagriženiji fanovi.

Wilk i Commerford uključili su se u projekt “Puscifer” Maynarda Jamesa Keenana (Tool). Trivia :Stara tetovaža na Commerfordovim leđima bila je autorsko djelo Hrvatskog dizajnera Mirka Ilića objavljena u Timeu.

Nakon odlaska Cornella iz benda, Morello se odlučio na solo karijeru. Krenuo je koracima Boba Dylana i snimio folk album The Nightwatchmen koji će unatoč svim svojim očiglednim kvalitetama ostati solo projekt “lika iz Ragea”.

Budućnost

Nekoliko puta nakon razilaženja, nuđena im je znatna suma novca da se ponovno okupe. Tada nisu prihvaćali takve ponude. No, 2007. ekipa se odlučila ponovno okupiti i zajedno odraditi nekoliko koncerata. Bookirani su do kraja ove godine, ali o novom albumu još nema riječi.

Ako napokon pogledam njihov koncert, mogu i bez povratničkog albuma…

TAGOVIaudioslave brad wilk rage against the machine tim commerford tom morello turneja zack de la rocha

Komentiraj