Zabava

Aside Banners

Reality TV – Sve što trebate znati u Big Brother tjednu

Očekujući Big Brother koji je "šou svih šouova" i njegovih blago retardiranih protagonista, vrijeme je da doznate sve o konceptu koji je promijenio modernu televiziju.

Piše , Objavljeno

Očekujući Big Brother koji je “šou svih šouova” i njegovih blago retardiranih protagonista, vrijeme je da doznate sve o konceptu koji je promijenio modernu televiziju.

Umotvorina reality TV nastala je još davne 1948. kada je Allen Funt (kojeg nazivaju i ocem realitya) došao na ideju da započne show naziva Skrivena kamera u kojem bi obične ljude, nesvjesne snimanja, stavljao u neobične situacije i to zabilježio kamerom. Koncept skrivene kamere zadržao se do današnjih dana pa još uvijek imamo priliku pratiti emisije sličnog/istog sadržaja na raznim TV postajama diljem svijeta, a recept skrivene kamere sa slavnima (Punk’d) ruši rekorde gledanosti svakom novom sezonom.

(Ekipa SNL-a i Justin Timberlake sprdaju Punk’d)

Skrivena je kamera bila samo početak, a ovaj tip programa postaje toliko popularan da u današnje vrijeme imamo svojevrsni reality mikrokozmos. Taj se mikrokozmos dijeli u tri velike skupine, koje se kasnije dijele u nekoliko podskupina (uf, što dijelimo!):

Dokumentaristički stil

Poznat i pod nazivom cinema verite koji se sastoji u snimanju svakodnevice apsolutnih degenerika (u velikoj većini slučajeva). Spomenuti se stil dijeli na:

a) Posebno životno okruženje – kamere prate svakodnevicu određene interesne skupine (primjerice MTVev The Real World)

b) Celebrity Reality – kao što i naziv kaže, pratimo živote poznatih (Dvornikovi)

c) Reality vezan za određenu profesiju (Policijska patrola koja je skidanje jednog od najdugotrajnijih američkih realitija COPS)

Eliminacijski/natjecateljski reality

kamere prate skupinu igrača koji se natječu u osvajanju određene, uglavnom, novčane nagrade. U ovu skupinu spada najveći broj realitya poznat Hrvatima:Big Brother, Showtime, Tko želi biti milijunaš, Fear Factor, Žena iz snova (u kojem smo pratili skupinu retarda koji su se izlagali sramoti ne bi li osvojili ‘djevojku sa sela’ – mi kažemo:radije ti nama daj pare, a mala će kad-tad dolijati i sama) i sl.

Prisjetimo se jadnjikave prošlogodišnje ševe… (morate biti logirani na jubito, jer navodno se radi o mature sadržaju:)

Makeover

primjerice, pratimo nosato, ružno, prištavo i grbavo čudovište iz močvare (koje uzgred rečeno nema ni sisa) u nastojanju da kroz kojih mjesec dana izgleda kao Jessica Biel radeći niz estetskih zahvata na svom zastrašujuće lošem tijelu. Rezultat je uglavnom isti taj gabor koji nakon operacije izgleda kao transvestit sa silikonskim sisama…

Renovacija

skupina majstora uzima vašu trošnu straćaru u kojoj je zahodska školjka instalirana blizu kuhinjskog stola ili vaš ofucani Renault 4 u kojem ne bi bilo seksa ni da ga iznajmite lučkoj prostitutki i jednostavno ih obnove da na nešto liče (kod nas je to bio Prijatelj na kvadrat, a Ameri obožavaju Pimp My Ride)

Britanci prate domaću verziju već pune 3 sezone…

Talk show

u ovu kategoriju spadaju trash emisije tipa Jerry Springer gdje se skupina čobana pred kamerama navlači oko toga tko je izgubio više zubi žderući pokvarenu majonezu, a ne emisije tipa Sanja koje jesu smeće, ali ne zabavno smeće…

Kritičari ovog tipa televizije neprestano ističu “zaglupljivanje nacije” kao ključni problem, a drugi pak u pitanje dovode vjerodostojnost onoga što gledamo. Činjenica je da je reality TV k’o stvoren za mase idiota koji samo čekaju da nekome ispadne sisa, a činjenica je i to da velik dio populacije jesu idioti i da prosječni heteroseksualac ne pronalazi ništa loše u velikoj sisi na malim ekranima. Dok su kontroverze oko toga što je namješteno, a što ne ionako samo puki “podizač gledanosti”.

Kao što bi to rekla ekipa iz Nikea… Ako nemate pametnijeg posla, just do it!

TAGOVIbig brother reality tv

Komentiraj