Zabava

raznolikost svuda

Aside Banners

Reboot na drukčiji način? Uskoro stiže i feministička verzija 1984 Georga Orwella

Piše , Objavljeno

Izvor: Unsplash

Zastupnici Georgea Orwella su dopustili istaknutoj autorici Sandri Newman da zasuče rukave i napiše feminističku verziju romana 1984 Georgea Orwella. Roman će biti nazvan Julia jer će nam pružiti uvid u žensku perspektivu događaja iz romana i to kroz oči Julije, ljubavnice protagonista originalnog romana Winstona Smitha.

Orwellov roman iz 1949. godine nam je dao jedan od najpoznatijih distopijskih svjetova, a zahvaljujući njemu smo dobili i jedan od najpoznatijih pojmova upotrebljavan u nadgledanom društvu. Naravno, to je Big Brother, a sigurni smo da velik broj fanova istoimenog reality showa ni ne zna da naslov emisije ima veze s Orwellom.

U originalnom romanu Winston Smith radi u Ministarstvu istine, a Julia upravlja strojevima za pisanjem romana u Odjelu za fikciju. Započinju zabranjenu aferu, a poslani su na re-edukaciju u Sobu 101. Iduće godine ćemo dobiti priliku još bolje upoznati Juliju.

Guardian piše kako su zastupnici Georgea Orwella već neko vrijeme tražili autora koji bi mogao napisati priču o ljubavnici Winstona Smitha, a sada su sigurni da su ga pronašli u Sandri Newman.

Izdavača Granta ističe kako Richard Blair, sin Georgea Orwella, odobrava ovaj projekt.

Imamo previše pitanja.

Hoćemo li nešto novo saznati o distopijskom svijetu iz 1984.?

Kolika će razlika biti u viđenju takva svijeta između Orwella u četrdesetim godinama 20. stoljeća i Newmanove “iz budućnosti” – sa svim ponorima društva koje smo svi osjetili putem na svojoj koži?

Hoće li roman Julia ostaviti jednaki trag u svijetu književnosti kao 1984 ili će samo biti reboot za koji nitko ne mari?

Morat ćemo sačekati da tiskarske prese utihnu i da nam se roman nađe u rukama.

TAGOVIfeminizam george orwell