Recenzije

od 1 do 10 = meh

Aside Banners

Skupili smo snage recenzirati Mortal Kombat. Ni sami ne znamo zašto

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

Odlučili smo ne čitati tuđe recenzije, ne pogledati uvodnih 8 minuta filma i otići u kino. Ipak nam je ova franšiza obilježilo djetinjstvo. Zaslužuje posebnu pažnju.

Nije se isplatilo… Nismo očekivali potencijalnu nominaciju za Oscara jer se ipak radi o Mortal Kombatu, ali nismo mislili da ćemo dobiti ovo s*anje. Doduše, radi se o redateljskom prvijencu Simona McQuoida koji je do sada radio samo na reklamama što je potencijalno jedan od razloga zašto film nije uspio. Okej, zaradio je neke pristojne novce na box officeu, ali nama i dalje nije uspio.

E, da, spojlat ćemo. Tko nije gledao, ne čitaj dalje. I nemoj gledati film.

Prvo, tko je taj Cole Young? Taj MMA borac koji je već u silaznoj putanji karijere je lik koji uopće ne postoji u igrama. Mortal Kombat je u proteklih nekoliko desetljeća sagradio poprilično bogatu riznicu događaja i priča (tzv. lore) koje su mogle poslužiti kao inspiracija za scenarij. No, iz nekog razloga su se scenaristi Greg Russo i David Callaham odlučili odbaciti čitav “lore”. Zanimljivo loš odabir s obzirom na to da Callaham itekako iskusan s filmskim adaptacijama igara i stripova jer je pisao Doom i Ant-Mana uz još mnoge druge filmove.

Najniže točke u filmu pripadaju Coleu, što je ujedno i velika većina filma jer je on glavni lik. Lewis Tan nas nije zadovoljio razinom glume i ne bismo ga više htjeli gledati u ulozi ovog nepostojećeg lika.

Priča je općenito preprozirna i film je loše montiran. Kada imate iskustva s montažom, ne želite da gledatelji primijete rezove. Ovdje ih je bilo toliko da smo se neprestano cimali uz pitanje “Je li svaka scena snimljena samo iz dva kuta?”.

Ideja oko Jaxa – užas. Iz nekog razloga se scenaristi nisu odlučili za jednu od postojećih priča njegovog origina. Primjerice, nama je najdraža ona iz prošlog dijela gdje su te ruke zapravo Jaxovi dodatci za koje kasnije skuži da mu ne trebaju te da ta snaga leži u njemu cijelo vrijeme. U novom je on izgubio ruke, što nije rijetkost, ali su mu onda šaolin redovnici stavili nekakve male čelične rukice (nelagodno za gledati) koje su se pretvorile u velike robotske ručetine kada je otključao svoju unutarnju moć… Nije rezoniralo s nama.

Iako neke reakcije s Interneta tvrde kako je Kano bio odličan u ovom filmu, nama je Kano totalno gimmickast “loš lik”.

Više smo osjećali susramlje na njegove lineove koji su proizašli iz igara, nego što su nas iskreno nasmijali. Nepotrebno su isforsirani. Liu Kang nam je bio zabavniji, ali je dobio premalo vremena na ekranu.

Zapravo su nam svi likovi dosta loše odrađeni osim Hiroyuki Sanade (Scorpion). On je stvarno odradio svoj dio na razini, što nas ne čudi s obzirom na njegov bogat životopis. Čovjek je glumio u jednom od najboljih filmova ikada – Posjednji samuraj (subjektivni smo). U skladu s njegovom ulogom nam se jako sviđa čitava dinamika rivalstva Sub-Zero vs Scorpion.

Sub-zero i Goro (koji je u cijelosti CGI) su jedini negativci na zadovoljavajućoj razini, svi drugi nam, blago rečeno, nisu sjeli. Također, nije nam jasno zašto pokraj tolikog broja popularnih likova scenaristi odabrali Reika i Nitaru…

Sve borbe osim one između dva navedena najpopularnija lika cijele franšize, Sub-Zeroa i Scorpiona, su loše. Borbe su nedovoljno dobro iskoreografirane za film kojemu je glavna okosnica 1-na-1 kidanje golim šakama i laganim tabanima.

Fatalityji su napoznatiji dio Mortal Kombata, a ujedno su i najbolji dio filma. Krvoločni i dobro odrađeni, ali sve prije samih fatalityja je smiješno tamburanje.

Skoro da smo zaboravili bitnu stvar! Postoji i lik Raidena u filmu, ali je ispao toliko mlak i nebitan da nam se nije zadržao u dugoročnom pamćenju.

Zaključak? Stvarno ne trebate ići gledati ovaj film. Zalud ćete potrošiti dva sata. Radije si upalite original i uživajte u onome što je toliko loše da je dobro.

TAGOVIblockbuster box office ekranizacije videoigara film hit mortal kombat recenzija