Zabava

Aside Banners

Religulous – Bill Maher u potrazi za Bogom

Od redatelja koji je skrivio Borata i čovjeka koji je raspizdio sve ostale, dolazi najnoviji dokumentarac koji ne smijete propustiti.

Piše , Objavljeno

Religulous

Religulous

Bill Maher, voditelj emisije “Real time with Bill Maher” koju tjedno emitira HBO, nedavno je, u suradnji s Larryem Charlesom (Seinfeld, Curb your enthusiasm, Borat), snimio dokumentarac “Religulous” u kojem se na satiričan način bavi jednim od najvećih tabua, religijom.

Maher je deklarirani agnostik i u svojim je emisijama nebrojeno puta ismijavao vjernike i organiziranu religiju što je redovito izazivalo negodovanja vjerskih krugova koji su ga prozivali zbog netolerancije i plitke analize nečeg tako slojevitog kao što je religija. Dakle, nije nas posebno iznenadio kut gledanja koji je Maher zauzeo u svom najnovijem uratku.

Religulous trailer

maher je razgovarao i s Isusom

maher je razgovarao i s Isusom

Maher polazi od dvije pretpostavke. Kao prvo, dokumentarac nije negiranje postojanja “više sile” već konstatacija da nitko ne može znati postoji li Bog ili ne, pa samim tim ne postoji ni razuman razlog zbog kojeg bi izmišljali nevjerojatne priče koje bi potvrdile postojanje istog. S druge strane, pozabavio se i pretpostavkom da najveći broj vjernika nema pojma o onome u što vjeruje, već se sve više-manje svodi na slijepo praćenje maglovitih citata, doslovno shvaćanje suludih priča i uzimanje stvari zdravo za gotovo.
Isto tako, Maher u sprezi vjere i politike vidi ozbiljan problem moderne Amerike što je i razumljivo s obzirom na to da je Bush javno obznanio kako je upravo vjera u Boga kamen temeljac njegove vanjske politike, a isti se znakovi javljaju i kod Sare Palin.

Maher kod Kinga

Religulous

Religulous

Valja se zapitati i hoće li ovaj niskobudžetni dokumentarac izazvati burne reakcije kao što je to bio slučaj s knjigom Dana Browna jer zanimljivo je da zagriženi vjernici svako logično pitanje dočekuju “na nož”. Mnogi tvrde da znanost stoji na suprotnoj strani vjere, ali često se čini kao da je veći problem logika. Bit će vrlo zanimljivo gledati reakcije i skupove nezadovoljnika jer ako komedija (Dogma) i beletristika (Da Vincijev kod) potresaju temelje crkvene zajednice, potezanje logike moglo bi iznjedriti zanimljive rezultate.
Voljeli Mahera ili ne, prihvaćali njegovo mišljenje kao suvislo ili promašeno, riječ je o zanimljivom uratku koji bi trebali pogledati neovisno o svom stavu. Na kraju je ipak riječ o najobičnijoj zabavi čiji se uspjeh može mjeriti reakcijama na sarkastične dosjetke, a ne društvenom relevantnošću jer Bill Maher je na prvom mjestu komičar, a tek onda tvorac dokumentaraca.

Idesh! preporuka:Da, preporučamo ovo sotonsko djelo čija je namjena potkopavanje temelja religije u Hrvata… Seremo, riječ je o super zajebanciji.

TAGOVIBill Maher komičar Larry Charles religija Religulous

Komentiraj