Zabava

Aside Banners

Ricky Gervais nije prestar za uspjeh

Nema boljeg trenutka za nekoliko riječi o ovom genijalcu jer nedavno je na DVD-u izbacio stand-up nastup "Fame�, a i Hrvati svake nedjelje mogu pratiti odličnu seriju "Statisti�.

Piše , Objavljeno

Iako njegov humor prečesto zna proći iznad glava prosječnog gledatelja naviknutog na američke sitcomove, Ricky Gervais uspio je ostvariti zavidnu karijeru na obje strane Atlantika. I pritom govorimo o stvarnom uspjehu jer ovaj je debeljko u Statistima ugostio neke od najvećih Hollywoodskih zvijezda (Ben Stiller, Kate Winslet, Samuel L.Jackson, Sir Ian McKellan, Orlando Bloom…), postao je jedini gost / scenarist Simpsona, njegovi stand-up nastupi pune dvorane, a karte se rasprodaju u roku od 45 minuta. Kako je sve počelo?

Njegov uspon prema zvijezdama pomalo je neuobičajen jer prvi pravi proboj u mainstream doživio je sa 40 godina i to zahvaljujući atipičnom sitcomu “The Office” koji je u sjećanje prizvao odličan “Bez oduševljenja, molim” još jednog genijalca, Larryja Davida (čovjeka zaslužnog za Seinfelda).

Prije toga radio je u raznim uredima (odakle i inspiracija za “Office”), bio je menadžer rock grupe Suede, pisac skečeva za mnoge TV emisije, radio je na londonskoj radio postaji XFM (gdje je upoznao Stephena Merchanta s kojime otada aktivno surađuje), a bio je i član pop grupe Seona Dancing.

Iako je danas “Office” jedna od najpopularnijih i najnagrađivanijih britanskih serija uopće s tim da i američka verzija ruši rekorde gledanosti, stvari nisu krenule tako pompozno. “Office” je isprva krenuo kao slabo najavljivani sitcom s gotovo nimalo hypea. Nenapadan, ali briljantan humor kojime serija obiluje nije bio najavljivan na sva zvona, ali usmenom predajom prezadovoljnih gledatelja show se pretvorio u jedan od najgledanijih serijala u povijesti BBC-a. Gervais se povremeno angažira i na pisanju scenarija za američku verziju.

Gervais i merchant

Gervais i merchant

Nekoliko godina kasnije, Gervais dolazi sa još jednom idejom koja isprva djeluje obično, ali opet završava višestruko nagrađivanim projektom. Riječ je o gore spomenutim “Statistima” koje svake nedjelje možete pratiti na drugom programu HRT-a. Radi se o, uvjetno rečeno, autobiografskoj priči u kojoj pratimo Andya Millmana (Gervais) slave gladnog statista “u godinama”, njegovu na momente preglupu frendicu Maggie Jacobs (Ashley Jensen) i njegovog apsolutno nesposobnog agenta Darrena Lamba (Stephen Merchant). U svakoj se epizodi pojavljuju gosti zvijezde koji glume same sebe, ali ponovno na jedan uvrnuti način. Primjerice, Ben Stller glumi nepodnošljivog drkadžiju, Orlando Bloom narcisoidnog kretena ljubomornog na Johnnya Deppa, dok Patrick Stewart (Picard iz Star Treka) glumi apsolutnog degenerika opterećenog golotinjom. Riječ je o uistinu inteligentnoj seriji koju ne bi smjeli propustiti.

U iščekivanju Božićnog specijala…

Dakle, ako ste se zasitili glupavih “kalupastih” serija, vrijeme je da bacite pogled na njegove radove i otkrijete koliko se genijalnih momenata skriva u 30 minuta odličnog britanskog humora.

TAGOVIkomedija ricky gervais statisti the office

Komentiraj