Zabava

Aside Banners

Rokenrol prelazi s bijelog na zeleno

Dani rokerskog šmrkanja sa golih guzica po privatnim avionima postaju stvar romantične nostalgije. Novi tip superstara: dolazi na koncert na biciklu i oblijeva se isključivo organskim alkoholom

Piše , Objavljeno

A kokain? Možda… ako je proizveden, ono, stvarno etički i s posebnom brigom za okoliš. Ekološki presing ne trpe samo zle korporacije, već i neki od najomiljenijih ljudi planete, rokenrol ikone. Zamislite Keitha Richardsa kako poteže žesticu iz biološki prihvatljivog uzgoja, koncert U2-a s kojeg će vas šutirati ako vas ugledaju s plastičnom čašom ili štandove s fanovskim majicama pri proizvodnji kojih nitko nije bio ekonomski zlorabljen.

Zelena lančuga nezaustavljivo se steže oko vrata entertainera i pitanje je vremena kada će se buduće turneje svjetskih glazbenih giganta morati proći strogu kontrolu emisija ugljika prije nego dobiju dozvolu za održavanje. Prošlih su godina Madonna, Kasabian i U2 žestoko kritizirani zbog onečišćenja koji im proizvode nastupi, a prema istraživanju New Musical Expressa, ponovno ujedinjeni The Police ispao je ‘najprljaviji bend svih vremena’ – zbog dužine, veličine i ugljičnih posljedica reunion toura.

Agencije, organizacije, udruge za zeleni monitoring niču sve po svuda i mada u koncertnoj domeni još ne postoji pravna legislativa nekome zabraniti rad zbog ekološke toskičnosti, a ono mogu glazbenike medijski šamarati i povlačiti za rukav kad god stignu.

Stvari su tim paradoksalnije što neki od najvećih okolišnih aktivista poput Madonne ili Stinga prde pun kufer stakleničkih plinova baveći se mjuzom. S druge strane, svijetli su primjeri Sheryl Crow, John Legend ili Coldplay, a Radiohead je na vlastitu inicijativu izmjerio ekološku štetnost dvije turneje i javno obznanio rezultate.

Jeff Summers, izvršni boss Big Life Managementa i osnivač neprofitabilne kompanije Julie’s Bicycle koja mjeri ugljični otisak glazbene industrije nada se da je rokenrol na putu da pozeleni. Ipak, veli, među ljudima postoji ogroman strah da će ih zadovoljavanje ekoloških regula preskupo stajati.

Opsežna studija o štetnosti glazbe po ozonski omotač biti će objavljena u svibnju, no treba priznati da koliko god šlepera, aviona i plastičnog smeća pratilo scenske karijere, treba zvjezdolikoj ekipi progledati kroz prste. Ipak je rokenrol oduvijek vodio računa o biorazgradivim materijalima poput groupiesa, shita, viskija ili love.

TAGOVIekologija glazba

Komentiraj