Film i TV

Stargate zaslužuje više

Aside Banners

Roland Emmerich se vraća ‘Stargate’ franšizi i pokreće sve ispočetka

Postoje dvije krunske SF franšize, Star Wars i Star Trek, a onda je tu i njihov zakržljali polubrat Stargate, nespretni boježljivi mališa koji je uvijek imao potencijala učiniti nešto veliko, ali nikada nije dobio priliku.

Piše , Objavljeno

Godina je 1994., kod nas bijesni rat i nema previše mjesta i vremena za sreću, veselje i optimizam. Mi, koji smo još od malih nogu voljeli SF, želimo barem na trenutak pobjeći u čudnovate vanzemaljske svjetove i na mjesta u dalekoj nam budućnosti u kojima junak i “good guy” uvijek na kraju pobijedi te se tako odmaknuti od surove i šugave realnosti, ali previše izbora nema. Izlizane VHS kazete sa Star Warsom i poneki B akcić su sve što poznajemo. A onda nam od nikuda Roland Emmerich donosi Stargate, film koji možda nije ostario najbolje, ali je tada bio nešto najspektakularnije, najluđe i najzabavnije što smo ikada vidjeli. Ili barem što sam ja vidio.

Kurt Russell na vrhuncu karijere, James Spader, predobra Mili Avital, Anubisovi i Horusovi štitovi, divovski svemirski brodovi kojima su piramide zapravo pristanište i naravno fantastična i mistična Zvjezdana vrata… ufff, suza krene kada stignu uspomene. Na žalost, film nije bio toliko uspješan na kino-blagajnama, ali je tijekom godina stekao kultni status, pogotovo razgranavanjem u nekoliko manje-više uspješnih TV serija, počevši sa Stargate SG-1. Nekoliko stotina epizoda kasnije, svemir Stargatea se razvio toliko da je postao sam svoj entitet poput onog Star Treka i Star Warsa, ali na žalost nikada nije dobio priliku da u potpunosti izađe iz domene fandoma.

stargate1

 

Roland Emmerich pak sada najavljuje kako bi se to napokon moglo dogoditi. Govoreći na presici povodom premijere svog Independence Day: Resurgencea, Emmerich i producent Dean Devlin su tako rekli kako im je velika želja vratiti se Stargate svemiru te štoviše, krenuti ispočetka. Naime, prvotni je plan bio stvoriti trilogiju, no kako to tada nije bilo moguće, a za priču nema previše smisla da se nastavlja 20 godina kasnije, dvojac kao najbolje rješenje vidi potpuni reset cijele franšize i započinjanjem cijele priče ispočetka, ali s već uspostavljenim temeljima i zakonitostima. Na prvom draftu scenarija već rade James A. Woods i Nicolas Wright, a hoće li iz svega toga izaći nešto dobro, nadamo se vidjeti već u narednih par mjeseci. Jer Star Wars i Star Trek svakako zaslužuju trećeg člana zvjezdanog tima!

TAGOVIkurt russell reboot rolland emmerich sf spektakl stargate

Komentiraj