Film i TV

RIP Rotten Tomatoes

Aside Banners

Rotten Tomatoes je prodan vragu, a mi tražimo novu stranicu za ocjenu filmova

Piše , Objavljeno

Iako nije bio savršen, Rotten Tomatoes je svojim ocjenama uglavnom bio najbliže ukusu javnosti. Dok ga nisu prodali distributerima kino ulaznica, a svi znamo što to znači.

rottenZa sve one koji ne znaju o kakvim mi to trulim rajčicama pričamo, Rotten Tomatoes je internet servis koji skuplja sve relevantne kritike filmova (ima i kategorija ocjena gledatelja, ali to malo tko gleda) i daje konačnu ocjenu temeljem srednje vrijednosti, slično kao IMDb koji to radi s “običnim pukom”. Iako nije savršen, Rotten Tomatoes nam je bio vjerojatno najvjerodostojniji izvor relativno objektivne procjene kvalitete nekog filma jer je, iz vlastitog iskustva, njihova ocjena uglavnom bila istovjetna onoj našoj. No, uskoro će i to postati stvar prošlosti, jer je Rotten Tomatoes nedavno prodan Fandangu i to u paketu sa Flixsterom (svojevrsna društvena mreža za filmofile).

Ovakve prodaje nisu rijetkost i ne bismo trošili previše vremena na ovu vijest da Fandango, tvrtka u vlasništvu NBC Universala, zapravo nije servis koji se bavi primarno prodajom i distribucijom kino karata. Polagano počinjete kužiti u čemu je fora? Da, Fandango je očito kupio Rotten Tomatoes kako bi eliminirao jednog od najžešćih kritičara filmova i time utjecao na mišljenje javnosti, sve u cilju veće prodaje kino ulaznica. Najbolji dokaz tome je grafika koju je napravila ekipa sa stranice FiveThirtyEight, a koja pokazuje raspon ocjena filmova na četiri najveće filmske stranice: Rotten Tomatoesu, Metacriticu, IMDb-u i Fandangu.

filmovi

I slijepac vidi kako Fandango daleko najblaže ocjenjuje, a od 146 filmova koji su prošle godine sakupili preko 30 kritika svega ih je 10-ak imalo ocjenu manju od tri zvjezdice (od pet mogućih), a da ne pričamo o njihovom stalnom namještanju ocjena i bezobraznom povećanju prosječne vrijednosti! Treba li išta više reći kada znamo kako je prosječna ocjena za Fantastic Four na toj stranici 3/5?! Izgleda kako je kritičko i objektivno mišljenje još jednom spušilo od teškog konzumerizma, a mi ćemo morati potražiti svoju sreću u nekoj drugoj luki. Metacritic, nisi nam nikada bio pretjerano drag, ali izgleda da ćemo se morati zadovoljiti s tobom!

TAGOVIfandango film Filmovi flixster IMDb karte kino kritika metacritic rotten tomatoes ulaznice

Komentiraj