Zabava

Aside Banners

Saturday Night Live – upišavanje subotom

Ovaj šou ugostio je komičarske megazvijeszde kao što su: Chevy Chase, Bill Murray, Dan Aykroyd, Eddie Murphy, Billy Crystal, Mike Myers, Ben Stiller, Chris Rock, Adam Sandler i Will Ferrell.

Piše , Objavljeno

Saturday Night Live Amerikance razveseljava već pune 32 godine i bio bi grijeh ne posvetiti nekoliko redaka show-u čija je dugotrajnost jedan od mnogobrojnih dokaza njene kvalitete.

Saturday Night Live je komični show u produkciji NBC-a emitiran na tjednoj bazi u trajanju od 90 minuta. Kada je show započeo 11. rujna daleke 1975. (tada još pod nazivom NBC’s Saturday Night), njegov tvorac Lorne Michaels nije ni sanjao da će SNL u nadolazećim godinama pod svjetla reflektora izbaciti “creme de la creme” američke komedije i od svojih komičara učiniti neke od najbolje plaćenih zvijezda današnjice.

stara garda snl-a

stara garda snl-a

Poduža lista uključuje dobro poznata imena kao što su:Chevy Chase, Bill Murray, Dan Aykroyd, Eddie Murphy, Billy Crystal, Mike Myers, Ben Stiller, Chris Rock, Adam Sandler i Will Ferrell.

“Saturday night” je vrijeme, “live” je modus operandi. Naime, show se emitira uživo iz njujorškog Rockafeller Centra i zanimljiv je stresni proces kroz koji prolaze zvijezde, scenaristi i općenito cijela ekipa zadužena za pripremu subotnjeg programa.

U kratkim crtama:ponedjeljak je dan kada se bira gost domaćin i muzički gost (na mjestu kojih su se kroz sve ove godine našla sva relevantna imena showbusinessa) te se okvirno odabiru zanimljivije teme, utorak je dan za dotjeravanje scenarija (kojih je oko četrdesetak), srijedom se biraju scenariji skečeva koji će upasti u show, prve probe započinju četvrtak i nastavljaju se do finalne probe koja se odrađuje pred publikom, a njihova je reakcija konačni pokazatelj toga što će u konačnici biti emitirano u 23:30.

Neki skečevi doguraju puno dalje od ostatka pa završe kao mali serijali koji se nastavljaju iz epizode u epizodu, a neki doguraju do statusa filma od kojih vrijedi spomenuti Blues Brothers i Wayne’s World.

priča se nastavlja...

priča se nastavlja…

Dugogodišnje emitiranje ne može proći bez nekih pikanterija i zanimljivosti pa vrijedi spomenuti da neki smatraju da postavu SNL-a prati prokletstvo. Naime, smatra se da glumce nakon povlačenja iz showa zadesi nesretna sudbina. U skupinu prokletih spadaju:John Belushi (originalni Blues Brother koji je skončao od “speedballa”), Andy Kaufman (Man on the moon preminuo je od rijetkog oblika raka pluća), Gilda Radner (ženu koju Ameri smatraju genijem komedije dokrajčio je rak jajnika), Danitra Vance (rak dojke), Michael O’Donoughue (nakon višegodišnjih migrena, jedna se pretvorila u napad koji ga je “sredio”), Chris Farley (vidi pod:J. Belushi), Phil Hartman (nadrogirana žena ga je došla glave) i Charles Rocket (pronađen je u dvorištu prerezanog grkljana – medicinski je stručnjak zaključio da se radilo o samoubojstvu).

Neki kritičari tvrde da je show godinama izgubio na kvaliteti, a drugi se hvataju za “robovlasničke” ugovore koje novi glumci moraju potpisati prilikom priključenja SNL obitelji, no jedno je jasno. Show i dalje gazi (NBC je produljio ugovor do 2012. godine), a oscilacije u gledanosti zanemarive su… Ali, što očekujete nakon 32 godine?

’80-te

’90-te

TAGOVIadam sandler ben stiller bill murray billy crystal blues brothers chevy chase chris rock dan aykroyd eddie murphy mike myers nbc saturday night live will ferrell

Komentiraj