Film i TV

Nema stanke za Nolane

Banner 300

Scenarist ‘Interstellara’ Jonathan Nolan radi na ekranizaciji Asimovog ‘Foundation’ serijala

Piše , Objavljeno

Nakon što je godinama pomagao burazu u njegovim sada već kultnim filmovima, Jonathan Nolan se okreće vlastitim projektima i ekranizacijama djela nekih svojih junaka.

foundationJonathan Nolan je s daleko slavnijim Christopherom imao gotovo savršen niz: Memento, The Prestige i The Dark Knight su postali instant klasici, ali onda je, kao i brat mu, pao u malenu krizu pa su nam zajedno donijeli dva prilično velika razočaranja: The Dark Knight Rises i najnoviji Interstellar. U to kolika je krivnja scenarista, a koliko redatelja nećemo ulaziti, ali izgleda kako se Jonathan u zadnje vrijeme sve više odvaja od buraza te radi na nekim svojim projektima. Stvorio je vrlo popularnu mistery seriju Person of Interest (trenutno ide četvrta sezona), napisao je i režirao bizarni SF vestern Westworld, a sada se sprema uloviti i svog prvog pravog kapitalca.

Naime, s TV kućom HBO je dogovorio ekranizaciju proslavljenog serijala jednog od najvećih (ako ne i najvećeg) autora SF romana svih vremena, Isaaca Asimova, Foundation! Iako za sada ne postoje nekakve konkretne potvrde, zna se kako Nolan već nekoliko mjeseci u tajnosti (tajnost i Hollywood ne idu ruku pod ruku) priprema scenarij i samo se čeka zeleno svjetlo za početak produkcije. Zašto baš Foundation? Jonathan je prije nekoliko tjedana na pitanje o romanu kojeg uistinu voli, a da ljudi nisu previše upoznati s njim, odgovorio: “Jednostavno jebeno volim Foundation serijal Isaaca Asimova. Zasigurno nije nepoznat, ali se radi o serijalu koji bi svatko trebao pročitati. To je skup knjiga čiji je utjecaj jednostavno jebeno ogroman. Imaju mnogo imitatora i mnogi su crpili inspiraciju iz njih (…)

foundation 2

Inače, originalna je trilogija nastala 50-ih godina prošlog stoljeća i prati briljantnog matematičara Harija Seldona koji svojim konceptom psihopovijesti predviđa budućnost čovječanstva, pad Galaktičkog Carstva i 30 tisuća godina mračnog doba. Zato okuplja najveće svjetske znanstvenike i umjetnike kako bi sačuvali svo kolektivno znanje naše vrste i prenijeli ga na novo, bolje carstvo. Inspiracija su mu bili stvarni povijesni događaji poput pada rimskog carstva, a iako su romani iz ove serije pobrali sve bitnije SF nagrade te iznjedrili još dva nastavka i dva prednastavka, danas su pomalo pali u zaborav. Još je tamo 2009. godine Roland Emmerich trebao režirati igrani film po prvom romanu (hvala bogu da su se u Sonyju predomislili), a sada bi se to napokon moglo dogoditi u obliku serije. Nadamo se samo da će Jonathan moći obaviti posao i bez intervencija svog starijeg brata…

TAGOVIfoundation hbo isaac asimov Jonathan nolan serijal sf spektakl

Komentiraj