Zabava

Aside Banners

SF i trava – savršeni par?

Malo zeleno i mali zeleni se stravično vole. Od svih filmskih žanrova jedino SF tretira travu bez teatralnosti. U dramama je predmet zapleta, u horroru način umiranja

Piše , Objavljeno

Žiža je ponovno u žiži. Kako sve više svijeta prihvaća medicinsko tretiranje THC-om, kanabis se dekriminalizira i postaje stvar recepta umjesto smotuljak lokalnog dilera, tako je i vrijeme da se zapitamo – koja je točno budućnost marihuane. Ono, hoće li se rolati tamo negdje u proljeće 5034.? Ako se poslužimo vizijama budućnosti istesanima u laboratorijima naše pop kulture odgovor je i više nego potvrdan.

Naime, zanimljivo je kako je znanstvena fantastika bez buke prihvatila pušenje trave, dok je kod inih filmskih rodova uvijek nekakav pokretač radnje ili simptom koji daje bitan uvid u ovaj ili onaj karakter. U ‘Rekvijemu za snove‘ i ‘Utočištu‘ vodi likove u totalnu dekadenciju, u American Beauty pokazuje nestabilnost navodno savršenog discipliniranog života, u komedijama Knocked Up i The Wackeness predstavlja preponu koju treba preskočiti na putu sazrijevanja.

U hororu ekipa gubi hektolitre krvi zbog žiže. Petak 13., Nightmare on Elm Street, The Tripper… svi kojima se zatekao THC u plućima prije ili kasnije budu kažnjeni upečatljivo, krvavo i nepovratno.

SF je, s druge strane, totalno kul po pitanju polulegalnih supstancija. Trava se ne samo tolerira već je i ok. Od Children of Men, Altered Statesa ili Eternal Sunshine of the Spotless Mind do Battlestar Galactice i Invasion of Body Snatchersa, trošenje zelenjave je simpatično, usputno i bez ikakvih posljedica na fabulu. Nitko ne gubi glavu zbog toga, nitko ne zapada u probleme, nitko zbog pljuge ne završava na dnu. Za to služe teže droge, koje ne štedi niti SF, ali marihuanu totalno amnestira.

Osim te scenarističke ljubavi, nameće li se zaključak da je SF i žanr koji je najzahvalniji za gledanje pod utjecajem lakih droga i drogica. Avatar, Star Trek, Star Wars… psihodelični, futuristički kadrovi smješteni u svjetlucavo prostranstvo zvijezda. Svjetovi s novim mogućnostima… savršeno gorivo za moždanu masu koja se kvasi pod THC-om. Ili vas više loži ideja da napljugani gledate Seks i Grad, da ne kažemo probrani RTL-ov seksi ljubić? Apsolutni fijasko. što u glaviću, što u glavi. Osim ako vas ne muči deficit loših fleševa. Ili možda mislite da se do zvijezda mora isključivo preko trnovitog bilja?

TAGOVImarihuana sf trava

Komentiraj