Film i TV

Mali Alex radi sranja

Banner 300

Simpsonsi fantastičnom epizodom odali počast ‘Paklenoj naranči’ i Stanleyu Kubricku

Piše , Objavljeno

Sada već kultna Halloween epizoda popularne serije The Simpsons svake je godine jedan od najočekivanijih TV događaja, a niti ovaj put nismo ostali “praznih ruku”.

simpsonsSvaki pa čak i povremeni gledatelj animiranog klasika The Simpsons zna da svaka sezona serije sadrži i jednu sasvim posebnu epizodu nazvanu Treehouse of Horror, koja iz godine u godinu uoči Noći vještica donosi tri nove strašne, jezive i totalno sumanute priče vezane uz urbane legende, stvarne horore, filmske/TV reference i pop-kulturne ikone. Čovjek bi rekao da su u više od 20 godina iscrpili svaku moguću temu, ali žilama pisaca Simpsonsa još uvijek kola krv puna kreative. Ipak, nismo očekivali da će ovogodišnji Treehouse of Horror biti možda i ponajbolji od kada je taj koncept uveden!

Dovoljno je reći samo Paklena naranča, a sve ostalo je manje važno. Jedan od segmenata tako počinje kao svojevrsni hommage vrhunskoj bizarnoj satiri o agresivnom mladiću i njegovoj bandi delinkvenata, ali vrlo brzo postaje jasno kako se zapravo radi o velikoj posveti legendarnom filmašu Stanleyu Kubricku (koji je i režirao filmsku adaptaciju Paklene naranče, što bi apsolutno svatko trebao znati) i nekim od njegovih najznačajnijih dijela. Pogledajte ovu minutu i pol u kojoj je barem jednim kadrom sažet gotovo cijeli njegov opus!

The Simpsons Salutes Kubrick – isječak iz Treehouse of Horror epizode:

Od onih očitih poput Eyes Wide Shut pa sve do malo manje poznatih klasika (Barry Lyndon) i velikog finala u kojem i sam Kubrick radi ono po čemu je vjerojatno i najpoznatiji (biva nevjerojatna picajzla), teško je naći neku zamjerku ovoj epizodi. A naravno da Simpsonsi ne bi bili Simpsonsi da se ne usude našaliti sami sa sobom i u jednom segmentu ismijati svoje bezbrojne varijacije i tešku marketinšku eksploataciju kojoj su podvrgnuti u zadnjih 15-ak godina.

The Simpsons – isječak iz Treehouse of Horror epizode:

Ma neka nam ova žuta familija poživi još 100 godina!

TAGOVIclockwork orange halloween hommage noć vještica paklena naranča simpsons stanley kubrick treehouse of horror

Komentiraj