Film i TV

Ovo se ne propušta

Aside Banners

“Slice of Life” – kratki hrvatski SF film koji je dostojna konkurencija kultnom “Blade Runneru”

Kada govorimo o domaćoj kinematografiji, ne želimo govoriti o domaćoj kinematografiji jer se nema puno dobroga za reći. Ovi momci ipak donose tračak nade u bolje sutra!

Piše , Objavljeno

Ako se pokušate sjetiti nekog domaćeg filma koji nije turobna drama ili isforsirana prvoloptaška komedija pod krinkom satire, uzmite ostatak dana slobodno jer će vam trebati vremena. Istina, u zadnje vrijeme se pokušava napraviti neki korak naprijed sa kriminalističkim i triler elementima, bila su tu i 2-3 filma koja bismo možda mogli nazvati hororom i jedan koji, u nedostatku alternative, prolazi kao SF. Ali, sve je to premalo i uglavnom nezanimljivo, pa smo se već nekako pomirili kako ćemo svoju dozu žanrovske uživancije morati tražiti među američkom, zapadnoeuropskom i azijskom kinematografijom. I onda, od nikuda… kriška života!

Slice of Life – trailer:

Svi oni koji su upoznati s projektom Slice of Life ipak znaju kako on ipak nije došao “od nikud”, već da je ovaj kratki igrani SF u izradi dobre tri godine. To je mnogo vremena utrošenog za jedan film, ali utjecaj bitnih faktora, koji Slice of Life ističu ne samo među domaćom, već i svjetskom produkcijom, jednostavno nije dozvoljavao da se projekt zgotovi ranije. Prije svega, na njemu je efektivno radilo svega četvero ljudi. Glava cijele ove priče je Luka Hrgović, malo boljim pratiocima prilika u domaćoj kinematografiji poznat kao tvorac klasika poput Zetstapa i Etide, koji je u funkciji redatelja, producenta i VFX majstora cijelu stvar isfurao uz pomoć Dine Juliusa (ponajbolji reklamni redatelj u Hrvatskoj, na Slice of Lifeu obnašao dužnosti producenta i direktora fotografije), Antona Svetića (scenarista i glavnog glumca) te Ivice “Dragonragea” Pustičkog (sporedni glumac). Naravno, prijatelji, cure, mame i tate, susjedi i svi ostali su uskočili kada je trebalo, ali ova četvorica su na svojim leđima iznijela nešto što inače radi produkcija od barem 100-tinjak ljudi!

Slice of Life – production diaries:

Drugi bitan faktor dugotrajnosti procesa jest činjenica da je, na inzistiranje samog Hrgovića, cijeli film morao biti sniman old-school načinom, dakle korištenjem maketa i minijatura, pozadinskih projekcija i praktičnih efekata, i to kako bi se dobio taj poseban šmek starih klasika poput prve Star Wars trilogije ili Blade Runnera, remek-djela koje je Slice of Lifeu bila i najveća inspiracija.

Sve to valja dobro “podkajlati” činjenicom da je cijeli film u potpunosti snimljen vlastitim novcem, pa postaje malo jasnije zašto smo ga toliko dugo čekali. No, momci se nadaju kako će trailerom i aktivnošću na društvenim mrežama uspjeti mobilizirati širu javnost, pogotovo Blade Runner fanove, te uspjeti skupiti neku lovicu putem Kickstarter kampanje (kreće za mjesec dana), kako bi uspjeli snimiti dodatne kadrove s nešto kompleksnijim minijaturama i olakšali si zamoran proces post-produkcije.

poster manji

Inače, Slice of Life je smješten u isti svemir kao klasik Ridleya Scotta, Blade Runner, ali nije povezan s pričom o Deckardu (Harrison Ford) i replikantima, kao niti s nadolazećim Blade Runner 2049 nastavkom (iako bi Denis Villeneuve mogao biti itekako zabrinut nakon ovoga), već se bavi običnim šljamom futurističkog Los Angelesa i njihovim pokušajima da prežive noć u tom surovom svijetu. Kada ćemo film moći pogledati u cijelosti nije još poznato, ali nadamo se kako će se to ostvariti u prvoj polovici ove godine. Do onda, pratimo Slice of Life na Facebooku, Instagramu i Twitteru, kao i na službenoj stranici. Hrvatska kinematografija napokon ima razloga za nadu!

TAGOVIBlade Runner dino julius film homage Hrvatska kratki film luka hrgović sf slice of life

Komentiraj