Film i TV

Jedan je Snake Plissken

Aside Banners

Snake Plissken bi se mogao vratiti u dva nova nastavka ‘Bijega iz New Yorka’

Piše , Objavljeno

Samo izgovaranje imena Snakea Plisskena izaziva ježenje kože i osmijeh na licu, a iako bismo rado gledali njegove nove pustolovine, pitamo se je li 30 godina od originala ipak malo previše?

snake plissken

Eh, Snake Plissken… bez sumnje jedan od najboljih antijunaka filmskog svijeta, kojega je kroz dva filma utjelovio Kurt Russell, mogao bi se uskoro vratiti u naše živote. Tako barem tvrdi producent Joel Silver, koji je u međumrežje bacio mamac i najavio snimanje čak dva nova filma: jednog pravog nastavka i jednog prednastavka Bijega iz New Yorka.

No vratimo se na trenutak u 1981. godinu, kada je John Carpenter snimio jedan od najboljih akcijskih SF filmova svih vremena. Bijeg iz New Yorka se vrtio oko Snakea Plisskena, kriminalca kojega vlada šalje u misiju spašavanja predsjednika SAD-a, čiji se zrakoplov srušio negdje na Manhattanu. Caka je u tome da je cijeli New York u budućnosti pretvoren u ogromni zatvor, pa će Snake morati proći pravi pakao da spasi glavonju!

Carpenter i Kurt Russell su se još jednom vratili svojem omiljenom junaku 1996. godine u Bijegu iz Los Angelesa, koji je ipak bio dosta lošiji od prethodnika, a kako je vrlo brzo nakon toga stara garda akcijskih junaka počela odlaziti u mirovinu, te su na njihova mjesta došli neki drugi fajteri, ova su dva filma polagano pala u zaborav. Na sreću ili na žalost, u Hollywoodu je ponestalo ideja, pa se ponovno krenulo grabiti u vreću s natpisom “Filmski klasici“.

snake plissken

Joel Silver, koji je u karijeri producirao hitove poput Matrixa, Umri muški i Predatora, u zadnje vrijeme ne pronalazi dobitnu formulu (posljednja dva filma, Gateway i Bullet to the Head, na svim su listama najvećih kino promašaja prošle godine), pa se okrenuo provjerenim pričama. Tako planira snimanje prednastavka po uzoru na video igru Batman: Arkham City, u kojem bi bili prikazani događaji koji su vodili do pretvaranja New Yorka u ogromni zatvor. Ako to uspije, radio bi se i novi nastavak, a onda… samo je nebo granica!

Još uvijek nije poznato je li u planu vraćanje Snakea Plisskena u igru, pošto ga Kurt Russell više ne može igrati (hmh… ili možda može?!), a teško je u toj ulozi zamisliti bilo koga drugoga (neka nam samo probaju uvaliti onog frajera iz novog Herculesa ili nekoga sličnoga, i zapaliti ćemo kino!). Također, pitanje je koliko je ta tematika danas aktualna, pošto nam je prilično jasno da New York u skorijoj budućnosti neće postati ogromni zatvor. Sve u svemu, pratiti ćemo nastavak ove priče, jer ipak, ovdje se igraju s našim djetinjstvom, a na to smo posebno osjetljivi!

TAGOVIbijeg iz new yorka filmski klasik joel silver kultni film kurt russell sf snake plissken

Komentiraj