Film i TV

Soundtrack snova

Aside Banners

Soundtrack serije ‘True Detective’ jedan je od razloga zašto ju obožavamo

Piše , Objavljeno

Serija True Detective je vjerojatno najbolje što se dogodilo televiziji još od Sopranosa, a jedan od neizostavnih začina toj genijalnosti sigurno je i klasni soundtrack.

true detective

Ako je netko uopće sumnjao, sada je potpuno jasno: televizijske serije rasturaju! Ono što je počelo krajem 90-ih godina prošloga stoljeća i svoj vrhunac doživjelo kultnim Sopranosima, sada se nastavlja s nekoliko serija koje svake sezone pomiču granice izvrsnosti. Breaking Bad, Game of Thrones i Homeland su samo od nekih primjera, a posljednjih smo dva mjeseca mogli uživati u nesumnjivom vrhuncu TV produkcije: mračnoj, bizarnoj i napetoj kriminalističkoj drami True Detective.

O gotovo savršenim ulogama Matthewa McConaugheya i Woodyja Harrelsona, vizionarskoj režiji Carya Fukunage i majstorskom scenariju Nica Pizzolatta znamo već gotovo sve što treba znati, ali rijetko se tko osvrće na ključan element prljave i mračne atmosfere: soundtrack! S obzirom na to da glazbu bira (a i sam ponešto sklada) legenda americane T Bone Burnett, moramo li uopće naglašavati o kakvom se remek djelu radi? Kolege sa stranice PolicyMic su izvukli neke od najznačajnijih stvari korištenih u seriji, pa se fino zavalite u naslonjač i guštajte u prekrasnim zvucima američkog juga, uz trunku klasične psihodelije.

Far From Any Road – The Handsome Family

The Handsome Family možda zvuči pomalo južnjački-incestuidno (ili je to jednostavno zato jer smo gledali previše bizarnih horora na tu temu), ali ovaj americana duet sastavljen od bračnog para Sparks napokon je dobio svojih 5 minuta slave (ispričavamo se svim ljubiteljima ove vrste glazbe, ali ruku na srce, nije da se ovakva glazba baš sluša kod nas), te je njihova stvar Far From Any Road našla svoje mjesto kao tema uvoda i odmah postala sinonim za cijelu seriju.

Train Song – Vashti Bunyan

Šteta što se prekrasna Alexandra Daddario (u seriji glumi prvu ljubavnicu detektiva Harta) nije zadržala malo duže, ali uživali smo u svakoj njenoj minuti na ekranu. U jednoj od scena kojima svjedočimo disfunkcionalnoj prirodi veze ovog para, pozadinu ispunjavaju milozvučni tonovi folk autorice Vashti Bunyan (folkeri uvijek imaju ovako luda imena) i njezinog melankoličnog klasika Train Song.

A History of Bad Men – The Melvins

Nije sve samo mračni folk i americana, ima tu i mračnog metala! The Melvinsi su tako dali svoj obol u vidu jedne od njihovih novijih stvari, A History of Bad Men, koja je u sceni s opakim bajkerima iz bande Iron Crusaders sjela k’o budali šamar. Alkohol, droga, kožna obleka i polugoli komadi… pa neće valjda Miley Cyrus svirati?!

Clear Spot – Captain Beefheart

Osim što T Bone bira jebački dobru glazbu, iz naftalina izvlači i neke od najznačajnijih glazbenika svih vremena, za koje  MTV-em i generičkim radio stanicama zagađene generacije uglavnom nikada nisu niti čule. Captain Beefheart (pravim imenom Don Van Vliet) se u krugovima znalaca smatra vrhonaravnim glazbenim božanstvom, a njegov je psihodelični rock kao stvoren za izmučenog detektiva Cohlea.

Kingdom of Heaven – The 13th Floor Elevators

Što upariti s drogiranim tripom koji proživljava detektiv Cohle, nego jedan od prvih psihodeličnih rock sastava ikada? The 13th Floor Elevators su ovu vrstu glazbe isfurali u vrijeme dok je većina svijeta tancala na šlagere, a gotovo 50 godina nakon svojih početaka, njihova stvar Kingdom of Heaven proživljava drugu mladost. Pogodak u sridu za gospodina T Bonea!

Honey Bee (Let’s Fly to Mars) – Grinderman

Ako vam niti jedan od ovdje spomenutih trenutaka ne ostane u sjećanju i ako cijela ta fama oko True Detectivea ne ostavlja neki prejaki dojam na vas, barem priznajte da je ona neprekinuta 6-minutna scena bijega iz crnačkog naselja jedan od najboljih TV trenutaka u posljednjih nekoliko godina. Kaos, panika i borba s vremenom nisu imali praktički nikakvu glazbenu podlogu, ali je kao šlag na tortu sve završilo Grindermanovom (za neupućene,  Nick Cave i njegovi pajdaši) poskočicom Honey Bee.

TAGOVImatthew mcconaughey serija soundtrack t bone burnett triler true detective

Komentiraj